WNW BAR BY VO TRONG NGHIA




Vietnamese designers Vo Trong Nghia combined natural materials like bamboo with contemporary design practices to create the wNw Bar in Thu Dau Mot Town, Binh Duong, Vietnam.

 

  Besides being culturally relevant, the bamboo structure also employs environmental functions, by drawing cool air from the surrounding water up through a hole in the roof of the structure.

The Nw bar is located in an artificial lake next to the wNw café. To create a contrasting space to the cafe, the bar is designed as an enclosed space which can be used for different purposes such as music concerts, shows, ceremonies.
A structural bamboo arch system was designed for this dome; 10m high and spanning 15m across. The main frame is made by 48 prefabricated units, each of them is made of several bamboo elements bound together.
The building uses natural wind energy and the cool water from the lake to create natural air-ventilation. On the top of the roof there is a hole with a diameter of 1.5m for the evacuation of hot air from the inside.
As a new architectural element, the style of the two buildings of wNw becomes the focus of the landscape and work in harmony with the surrounding residential area.
Although the function of the building sis a bar, it has its own uniqueness and has become a landmark of urban landscape. It represents not only modernism but also traditions.
The building gives a luxurious feeling but at the same time remains gentle in its atmosphere. The bar is now alsoused for town meetings and other social activities.
The two buildings originated from nature. They now merge in harmony with nature. With time they will return to nature.
Architects: Vo Trong Nghia
Location: Phu Tho district, Thu Dau Mot Town, Binh Duong, Vietnam
Project Completion: 2008
Construction Area: 250 sqm
Photographer: Phan Quang

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2012/08/wnw-bar-by-vo-trong-nghia.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *