High Tech Campus in Villach

Bramberger Wins High Tech Campus Competition




The project is divided into eight elements: four built blocks and four green areas, connected through a central communication axle, the “Communication Promenade”.
High Tech Campus in VillachThis axis is reserved exclusively for pedestrians and bicycles and it is only crossed by traffic in two specific points. In the future, it will extend beyond its limits, along the WIFI building until the university, promoting a large-scale integration of these institutions and their users.
High Tech Campus in VillachThe functions are organized horizontally, guaranteeing optimal communication between staff members. The central courtyard functions as an area of communication during working hours and also offers the possibility of hosting several events.
High Tech Campus in VillachThe distribution of the program on two floors offers the advantage of short distances between rooms, varied visual relations with the inside and the outside of the building and a very compact structure. The clear and functional structures and a construction grid of 1,25m contribute to the large variety of the type and size of the office spaces, creating optimal working spaces with a strong connection with the green spaces.
High Tech Campus in VillachThe reception area is directly connected to the administration wing, which is located above the entrance. The meeting rooms are a flexible area that can be easily rearranged according to the needs of its users. Due to its central location in the building, these spaces also enjoy a privileged relation with the inner courtyards.
High Tech Campus in VillachThe clear concept of the project and the pragmatic approach regarding the distribution of the program not only creates not only a fully functional building, but also a strong urban space that promotes the integration of the existing buildings, creating a new campus in the city of Villach.
Location:Villach, Austria 
Project Team: Alfred Bramberger, Christoph Schermann, Árpád Tóth 
Landscape Design: Monsberger Gartenarchitektur 
Area: 16 000 m² 
Plot area: 22 500 m² 
Year: 2013

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2013/12/bramberger-wins-high-tech-campus-competition.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *