Centro De Artes Nadir Afonso by Louise Braverman




01-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
The forward-thinking design of the Centro de Artes Nadir Afonso literally and figuratively breaks new ground in its northern Portuguese town of Boticas. The new 20,000 square foot sustainable museum will display 80 works created by the renowned living Portuguese artist, Nadir Afonso, who early in his career practiced architecture with Le Corbusier and Oscar Niemeyer.
02-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
Integrally intertwined with the urban development of Boticas, the museum is sited to create a cultural extension of this medieval hill town, for it is strategically located both down the street from the new City Hall as well as at the intersection of newly built national highways funded by the European Union. 
03-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
By exposing the art of Nadir Afonso to a much larger audience as well as serving as a cultural and economic engine for the local economy and surrounding region, the new museum is poised to become a global destination.
04-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
Merging landscape and architecture, the new sustainable building is divided into two distinct but connected parts, The urbane cultural structure across the street from the newly built municipal building speaks to the future of Boticas, while a green-roofed park covered, below-grade, exhibition hall facing the adjacent rolling hills connects to its pastoral legacy.
05-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
The urban face of the building consists of an above grade double height entry hall with a second story balcony providing entrance to a 100 seat indoor auditorium, and an informal exterior auditorium that together with a multipurpose space, gift shop, and administrative space contribute to the civic stature of this growing Portuguese town.
06-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
The below grade exhibition space and surrounding outdoor sculpture court are carved out of the natural hillside. In order to reduce the carbon footprint, the earth is retained by a cyclopean wall composed of re-cycled stone reclaimed from the site excavation.
07-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
Since the interior exhibition walls are considerably shorter than the exterior walls of the building, museum guests will always have a long layered view of the art to the outdoor vine-covered cyclopean walls, creating a unique feeling of viewing art within a lavish grotto.
08-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
The design of the Centro de Artes Nadir Afonso reveals a unique atmosphere that celebrates both the efficiency as well as the pleasure of sustainability.
09-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
Location: Boticas, Portugal
Architect: Louise Braverman
Local architect: Paulo Almeida, PPA Arquitectos, Rio de Mouro, Portugal
Landscape architect: Maria Joao, Pagisagista, Lisbon
Structural & Plumbing Engineers: JP Engenharia, Lda. Hugo Pimenta, Eng. José Pimenta
Electrical & Mechanical Engineer: MM Engenharia, lda. Pedro Espadinha, Eng. Joaquim Marques,
Fire safety: Palhas Lourenço
Area: 1,800 sqm
Year: 2013
Photo: Fernando Guerra (FG+SG)
10-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
11-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
12-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
13-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
14-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
15-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
16-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
17-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
18-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
19-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman
20-Centro-de-Artes-Nadir-Afonso-by-Louise-Braverman

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/03/centro-de-artes-nadir-afonso-by-louise-braverman.html

2 thoughts on “Centro De Artes Nadir Afonso by Louise Braverman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *