Everyman Theatre by Haworth Tompkins




The Everyman is a new theatre to replace the 19th century home of an iconic Liverpool institution.Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-02
Everyman Theatre in LiverpoolThe building makes use of the constrained topography of the site by arranging the public spaces around a series of half levels, establishing a continuous winding promenade from street to auditorium.
Everyman Theatre in LiverpoolFoyers and catering spaces are arranged on three levels including a new Bistro, culminating in a long piano nobile foyer overlooking the street. The auditorium is an adaptable thrust stage space of 400 seats, constructed from the reclaimed bricks of Hope Hall and manifesting itself as the internal walls of the foyers.

Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-03
Everyman Theatre in LiverpoolThe building incorporates numerous creative workspaces, with a rehearsal room, workshops, a sound studio, a Writers’ Room overlooking the foyer, and EV1 – a special studio dedicated to the Young Everyman Playhouse education and community groups.
Everyman Theatre in LiverpoolExternally, local red brick was selected for the walls and four large ventilation stacks, giving the building a distinct silhouette and meshing it into the surrounding architecture.

Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-04
Everyman Theatre in LiverpoolThe design combines thermally massive construction with a series of natural ventilation systems and low energy technical infrastructures to achieve a BREEAM Excellent rating for this complex and densely inhabited urban building.

Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-05
Everyman Theatre in LiverpoolThe main west facing facade of the building is as a large-scale public work of art consisting of 105 moveable metal sunshades, each one carrying a life-sized, water-cut portrait of a contemporary Liverpool resident.

Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-06
Everyman Theatre in LiverpoolTypographer and artist Jake Tilson created a special font for a new version of the iconic red ‘Everyman’ sign, whilst regular collaborating visual artist Antoni Malinowski made a large painted ceiling piece for the foyer, to complement an internal palette of brickwork, black steel, oak, reclaimed Iroko, deeply coloured plywood and pale in situ concrete.

Everyman Theatre in LiverpoolLocation: Liverpool, UK
Architects: Haworth Tompkins
Project Manager: GVA Acuity
Theatre Consultant: Charcoalblue
Structural Engineer: Alan Baxter & Associates
Service Engineer: Watermans Building Services
Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald
Access Consultant: Earnscliffe Davies Associates
CDM Coordinator: Turner and Townsend
Acoustic Engineer: Gillieron Scott Acoustic Design
Contractor: Gilbert-Ash
Interiors & Furniture Design: Haworth Tompkins with Katy Marks at citizens design bureau
Collaborating Artist: Antoni Malinowski
Typographer: Jake Tilson
Year: 2013
Cost: £13.4M
Client: The Liverpool and Merseyside Theatres Trust
Photographs: Dan Kenyon

Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-09 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-10 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-11 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-12 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-13 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-14 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-15 Everyman-Theatre-by-Haworth-Tompkins-17

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/04/everyman-theatre-by-haworth-tompkins.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *