Kouhsar Villa

Kouhsar Villa by NextOffice – Alireza Taghaboni




Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Our initial intention for the project was in fact to problematize the connection amongst-form, space, and structure. The project came toour studio after a year of being on hold due to the client’s dissatisfaction. The skeleton and barrier walls of the structure were thoroughly constructed.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

There was a central, octagonal void surrounded by columns, which was exactly  what had made the client unhappy—due to its shape and size, this void could not exhibit the wide, bright interior he desired. We realized the only way to revive the project was to take this problem as an opportunity rather than an obstacle to progress.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Accordingly, expanding the central void and discarding the southern part of the balcony provided a wider view of the landscape. Next, we enhanced the structure and attached the south cantilever to the existing balcony. Doing this, and removing the lateral slabs and gazebo roof structure, transformed the overall volume to a cubic form.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Next, the southern-facing façade wall stretched in an elastic manner towards the interior void, where it covered the columns and made a smooth connection between in and out. This allowed the southern wall to perform a fundamental role as a flexible element that not only responded to structural necessities, but also attempted to engage with the aesthetics, functionality, and spatial organization of the both interior and exterior.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

In the end, the façade’s surface would satisfy the requirements of the plan and insert a sense of dynamism and fluidity throughout the house. This organizational strategy would propose a body in which a strong vacuum action applied to the façade could convey the light, airflow, and vistas inwards to demonstrate the innovative qualities of this highly distinctive work.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Preface
The house would rest in a wide landscape, capturing the delightful vistas of the Alborz Mountains in the background. Considering structural constraints, the design strategy followed a path by which the initial skeleton could be transformed to encompass pure cubic volume that made it distinctive in its neighborhood.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

The outcome was a cube, hosting an elastic façade that resulted  from a dynamic vacuum tension on the southern face. Stretching the façade towards the void and columns did not merely meet the structural necessities, but also provided spatial qualities for both the interior and exterior. The building was named Kouhsar (“mountain” in Persian) to recall the old name for the location of the house.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Structure
A roof with a span of 20 meters had to be covered. Initially, structural methodology attempted to apply the façade surface as a barrier wall connected to the load-bearing system. The overall structure was calculated and modeled with structural software.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Next, for the manufacturing process, vertical trusses where designed to fit the architectural form. Later, vertical and horizontal CNC milled surfaces were located on the trusses (each 50cm). Between each, two surfaces were filled with polystyrene sheets. Based on a structural study, a net of armatures was placed on the CNC milled sheets, then a thin metal mesh of 5cmx5cm was attached to the net.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Shot Crete concrete was then shot onto the resultant assembly. To avoid any probable cracks, a plastic mesh covered the whole façade skin. Finally, finishing jobs were performed to smooth the final surface before it was painted by Jotun Color.

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Location: Kordan, Iran
Architects: NextOffice – Alireza Taghaboni
Architect In Charge: Alireza Taghaboni
Design development: RoohollahRasooli
Design associates: MasoudSaghi, Farideh Aghamohammadi
Structural strengthening consultant: Vahid Gharekhaninia
Landscape consultant: Babak Mostofisadri
Supervision: MasoudSaghi,Roohollah Rasouli
Construction: EjrayeKhas Office
Graphic & Presentation: Hiva Farajpour Bakhtiari, Farzad Kafaee, AsalKarami, Sepideh Sarrafzadeh Zargar
Area: 5000 sqm
Total Built Area: 1118sqm
Year: 2013
Clients: FereshtehKarimian,Khosro Zomorodi
Photographs: Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri
Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri
Kouhsar Villa
Photo © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Kouhsar Villa Kouhsar Villa Kouhsar Villa Kouhsar Villa Kouhsar Villa

May 20, 2014

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/05/kouhsar-villa-nextoffice-alireza-taghaboni.html

2 thoughts on “Kouhsar Villa by NextOffice – Alireza Taghaboni”

  1. Congratulations… I like.

    It is an interesting configuration, my only concerns are that the internal ratio of floor to ceiling height is disproportionate to the scale of the floor space and that the back of the building could have enjoyed a little more imaginative playfulness to counter balance the frontage but overall I am very impressed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>