Santo Tomas

Santo Tomás CFT – IP by Browne Swett Arquitectos




Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

The plot is located in a corner of the busy Vicuña Mackenna Avenue, on which an elevated metro runs. This Avenue which leads to the South of Santiago, concentrates a large number of universities and professional institutes.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

In fact, located in front of the site is the largest Campus of one of the most important universities in the country. Its main access is on the diagonal to the site of the Santo Tomas Professional Institute.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

Another important issue is the oppressive presence of a metro station of 150 meters in length, located in front of the site with the height of 4 floors. The only visual relief occurs at the corner of the site, exactly on the diagonal mentioned. It was thus decided to access the Institute on that axis.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

The disorderly neighbourhood didn’t give indications for a general scheme. It was decided to separate from the chaotic surroundings, creating a green perimeter embankment, which is walk-able. Below the embankment there would be classrooms facing inwards. Below them would be the parking.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

The embankment is discontinued only on the access. For a general scheme, an efficient solution for educational use was chosen. A hand with “fingers” creating open patios, to receive the eastern to western sun. The “fingers” help for divide construction into stages.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

In between the ones that face the diagonal, a long trellised entrance with climbing plants (Wisteria sinensis) is produced. The fingers have a “double green skin” on its ends, protecting the frontons of noise and of the sun and uniting with the embankments.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

The fingers converge at an ample and varied central hall of 4 levels, surrounded and crossed by ramps and sitting areas. This will be the interchange centre of students and professors with the most utilized areas beside it.

Santo Tomas
Photo © Enrique Browne

This space has a moving play of volumes and light. It can be used for audiovisual interventions. The patios to the west of the access are built on stages and have distinctive trees (ceibos, jacarandas, etc).

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

The fingers that form them mix economy with flexibility. Its exterior longitudinal parameters work as solid walls, being held rigid with “Xs” with T sections. In the transversal direction, at every set distance, they are crossed with walls of the entire height which don’t get to be longitudinal.

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

All of this allows for an excellent bracing for the horizontal efforts. It also allows for flexibility in terms of locating the corridors in any of its sides and in uniting or dividing the classes and laboratories. The built price per m2 is low. Source: Browne Swett Arquitectos

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

Location: San Joaquín, Chile
Architects: Browne Swett Arquitectos
Architect In Charge: Enrique Browne, Tomás Swett
Project Team: Felipe Combeau, Tadea de Ipiña, Olimpia Lira, Cristóbal Teixido, Gonzalo De la Parra, Josefina del Río , Carolina Rocco
Structural Engineering: R.G. Ingenieros Asociados LTDA Jorge Gonzalez y Juan Espinosa
Technical Inspection: IBLOCK Willy Herrera
Acoustics: Delta Acústica
Lighting: Paulina Sir / Alejandra Ramos
Contractor: EBCO
Site Area: 9,861.5 sqm
Total Area: 18,395.14 sqm
Year: 2013
Client: CFT-IP Santo Tomás
Photographs: Nico Saieh, Enrique Browne

Santo Tomas
Photo © Nico Saieh
Santo Tomas
Photo © Nico Saieh
Santo Tomas
Photo © Enrique Browne
Santo Tomas
Photo © Enrique Browne
Santo Tomas
Photo © Nico Saieh
Santo Tomas
Photo © Nico Saieh
Santo Tomas
Photo © Nico Saieh

Santo Tomas Santo Tomas Santo Tomas

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/05/santo-tomas-cft-ip-browne-swett-arquitectos.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *