Te Kaitaka The Cloak

Te Kaitaka – The Cloak by Fearon Hay Architects




Te Kaitaka The CloakTe Kaitaika ‘The Cloak’ has been established in the heart of the growing urban environment at Auckland International Airport.
Te Kaitaka The CloakA sculptural built form is sited on the corner of two recently upgraded streets, one heavily traffic based & one focussed on the pedestrian.
Te Kaitaka The CloakThe functional brief was simple a flexible space for hosting events, meetings & introducing the strategy & opportunities behind the developing precinct.
Te Kaitaka The CloakBeyond these functional requirements, the brief was aspirational – the architecture should demonstrate opportunities for innovative design & sustainable operation.
Te Kaitaka The CloakThe response used the freedom of its scale to explore sculptural & structural directions & brings together rich layering of material, texture & form to express cultural & national values.
Te Kaitaka The CloakA contoured living green roof is established over a shaped engineered timber frame, this shape providing the shoulders from which an encircling & distinctive woven mesh screen forms Te Kaitaka – The Cloak.
Te Kaitaka The CloakThe architecture is a combination of readily available construction approaches, layered with a degree of craft & legible materiality to showcase New Zealand sustainable design, materials, & innovation. Source by Fearon Hay Architects.
Te Kaitaka The CloakLocation: Auckland Airport, New Zealand
Architects: Fearon Hay Architects
Architects In Charge: Tim Hay, Jeff Fearon, Doug Weir, Matt Roberts
Structure: Mott MacDonald, Darrin Liddell
Services: Mott MacDonald, Warner Brunton
Landscape: Bespoke, Lee Brazier
Fabricator ‘Cloak Fabrication & Installation’: Design Productions, Cameron McAuley & Justin Groves
Live Roof Installation: Stormwater360, Greg Yeoman
Operations & Development Manager: Tania Berryman
Relations Manager: Charles Berryman
General Contractor: Alaska Construction Ltd., Brian Hutton & Rob Anderson
Project Manager: RCP Ltd. Bruce McDonald & Lisa Bryan
Area: 180 sqm
Year: 2014
Photographs: Simon Wilson
Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak Te Kaitaka The Cloak

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2014/09/te-kaitaka-cloak-fearon-hay-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *