Swimming Pool in Bagneux

Extension of Swimming Pool in Bagneux by Dominique Coulon




Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda

The purpose of our project, in an urban redevelopment area, is to transform the building’s image. The refurbishment and extension form a harmonious mineral body.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda

The extension is in light grey concrete, and the original building, with external insulation, is faced with cement in the same shade. This minerality is continued through to the hall floor, in Lucerne quartzite laid as opus incertum.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The scale of the new building, reinforced in this way, displays its strong urban presence. Its large cantilever and forecourt provide a generous amount of public space.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

A play of light recalls the reflection in the water on the east facade. The exterior signing is on the same scale as the building, and the archway serves as a giant sun-break.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The project creates a break in time, with unforgettable ambiances, soft lighting, fluid architectural promenades, and curves replacing right-angles.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The distribution area is flooded with unusual blue-tinged aquatic light, provided by a horizontal porthole in the bottom of the children’s paddling area. The light changes with the movement of the water.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The space of the double-height relaxation area is encompassed by curved shapes; an attractive rounded window frames the view of the garden.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda

The architecture of the existing large area (two pools) is conserved. The incline of the structure is emphasised; the subtle play of oblique lines also adds a contemporary touch. The paddling pool offers children the feeling of being wrapped in a cocoon.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The area is curved, which reduces sound reverberation naturally. The tall bay window floods the small round pool with sunlight. The place is designed to appeal to children’s imagination.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

The large terrace is treated like a beach, with a tall concrete safety guard providing bathers with privacy. This is a place for discovery, in harmony with the ergonomics of the body. Source by Dominique Coulon.

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume

Location: Bagneux, France
Architect: Dominique Coulon
Architect In Charge: Dominique Coulon, Benjamin Rocchi, Architects, Arnaud Eloudyi, Sarah Brebbia, Gautier Duthoit, Architects assistants
Construction Site Supervision: Agence Olivier Werner
Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
Mechanical Electrical Plumbing Engineer: Alto Ingénierie
Cost Estimator: E3 Economie
Acoustics: Euro Sound Project
Area: 3431 m2
Cost: 8038000 €
Year: 2014
Client: Communauté d’agglomération Sud de Seine
Photographs: David Romero-Uzeda, Clément Guillaume

Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda
Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda
Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © Clément Guillaume
Swimming Pool in Bagneux
Photo © David Romero-Uzeda
Swimming Pool in Bagneux
Diagram
Swimming Pool in Bagneux
Diagram
Swimming Pool in Bagneux
Diagram
Swimming Pool in Bagneux
Diagram

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/02/extension-swimming-pool-bagneux-dominique-coulon.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *