GN/Meteo France Geosciences centre

GN/Meteo France Geosciences centre by Architecture Patrick Mauger




GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

The IGN and Météo France Geosciences centre: a major renovation operation permitting the transformation of a 1980’s block into a Very High Energy Performance (VHEP) building with a surface area of 15,900 m2.

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

The agency’s work concentrated on IGN’s B building, opening it out through the creation of a garden shared with building A.The programme called for the conservation of the volumes through the creation of central patios.

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

The agency went even further, freeing the space between the buildings and creating a single entity for the newly rehabilitated building.
I

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

nitially comprising offices and workshops, as well as a first aid station and an inter-company restaurant, the building has been enriched through the incorporation of new amenities such as a multimedia library, a music room, and sports halls.

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

The timber framed façades reinforce the identity of the site, developing a certain osmosis with building A while simultaneously affirming its durable and innovative nature through its exceptional proportions. It is a VHEP building able to meet the strictest environmental performance criteria.

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

Apart from the spatial densification and harmonisation of the façade, the design work integrated all aspects linked to energy performance: façade glazing chosen to meet thermal and acoustic requirements; thermal stacks distributed over the length of the building to extract hot air from the corridors (summer) and recuperate hot air from the south and west façades for redistribution to the offices (winter).

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

A large number of other complementary active systems have been developed to enrich this environmental approach: use of geothermal energy, recuperation of energy from all air handling plants, rooftop installation of solar panels and creation of a planted roof to reduce leakage flows and increase the building’s thermal inertia. Source by Ante Prima Consultants.

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance

Location: Saint-Mandé, France
Architect: architecture Patrick Mauger
Project Leader: Bertrand Perreaux,
Project Team: Bertrand Perreaux, Paolo Magri, Chloé Miguet, Yves Tellier, Camille Gaven (assistants)
Engineering firms: SETEC, DAL, VAN SANTEN, AVLS, CONCEPTIC’ART
Client: French Ministry of Ecology, Sustainable Development, Transport and Housing (MEDDTL)
Area: Net floor space15,500 m2
Cost: €29.8 M
Façade cost: €4,200,000 excl. VAT
Year: 2014
Images: architecturepatrickmauger, Courtesy of Ante Prima Consultants
Photographs: Michel-Denance, Courtesy of Ante Prima Consultants

GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance
GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance
GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance
GN/Meteo France Geosciences centre
Photo © Michel-Denance
GN/Meteo France Geosciences centre
Diagram
GN/Meteo France Geosciences centre
Plan
GN/Meteo France Geosciences centre
Plan
GN/Meteo France Geosciences centre
Section
GN/Meteo France Geosciences centre
Sustainability
GN/Meteo France Geosciences centre
Facade Protection
GN/Meteo France Geosciences centre
Details Facade

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/07/gnmeteo-france-geosciences-centre-by-architecture-patrick-mauger.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *