New WHO headquarter extension

New WHO headquarter extension by Paolo Venturella Architecture




New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The conception of the building starts from the consideration that architecture can not be designed anymore by a single “one move” since it is generating a new worldwide series of almost boring “tilted/lifted/pushed” standard buildings.

New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The project investigates how to overcome the simplicity generated by a single “one move” creating instead a simple complexity generated by a combination of “more moves”. The challenge is to read complexity as a unitary and coherent design generating a synthesis of a series of deformations.

New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The new approach based on “more moves” shapes the building and creates a more complex interior and exterior space and new aesthetics. Moreover this allows to reach a result that really fits with client request and that satisfy all needs.

New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The generating process of the building pushes itself upward, then realizes an operation of discretization, then bends in different directions, then a further discretization.

New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The operation of discretization provides architectonic shapes to design the building, the bending moves create entrances and views, the further discretization generates terraces.

New WHO headquarter extension
Image © Paolo Venturella Architecture

The façade system is oriented on 3 different directions so the louvers are organized according to sun exposure, doubling their distances from south to west, to avoid direct lighting into office spaces.

New WHO headquarter extension
Diagram

On the south side it is less dense since the sun is more vertical, while on the west side it is more dense since sun rays are lower. A sum of moves is needed to reach a synthesis ..PLUS IS MORE! Source by Paolo Venturella.

New WHO headquarter extension
Diagram

Location: Geneve, Switzerland
Architect: Paolo Venturella Architecture
Project Team: Cosimo Scotucci, Sebastiano Palamara
Status: proposal
Year: 2015
Images: Courtesy of Paolo Venturella

New WHO headquarter extension
Level 0 Floor Plan
New WHO headquarter extension
Level 1 Floor Plan
New WHO headquarter extension
Level 2 Floor Plan
New WHO headquarter extension
Elevation
New WHO headquarter extension
Section
New WHO headquarter extension
Diagram Louver

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/08/new-who-headquarter-extension-by-paolo-venturella-architecture.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *