66mrn-House

66mrn-House by Ong&Ong




66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

66MRN is a Zen-inspired house featuring strong architectural lines and shapes, belying a sophisticated living environment that maximises views of nature.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

The brief called for all spaces on the ground floor to form a cohesive whole so that when all doors are open on the ground floor, the individual spaces merge into a one – starting from the lap pool and garden at the entrance, to the living room in the front block and all the way to the kitchen in the rear block.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

Designers conceptualised two main volumes for the house, which consist of high walls cladded in concrete, granite and aluminium screens. The front block houses the social spaces, such as the living and formal dining areas, whilst the rear block houses the kitchen and service areas.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

The full-height glass panel doors that line the two lengths of the front block can be pulled back, allowing the all spaces on the ground to flow into each other seamlessly, while maximising views of the garden and pools.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

The space between the two volumes is open to the sky and is occupied by a reflective pool, making it the attractive central focal point of the house. The three metre wide void is prominent as the central focal point because it contrasts with the three-storey-high volumes that look visually heavy.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

It offers qualities of light and spaciousness as opposed to the solid volumes, which are set against the floor.  Trees in the reflective pool add softness to contrast with the solid volumes.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

This void ensures cross-ventilation in all the spaces because it pulls the air up through it, so hot air goes up and cool air goes down into the various rooms, making internal circulation efficient.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

The master bedroom sits on the second floor of the main social volume, whilst in the attic floor above is an additional bedroom and number of multipurpose spaces.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

Adjoining terraces and open decks lined in artificial grass make the rooftop an interesting space where lines between indoor and outdoor space are blurred. The two volumes are divided into two materials – the service volume uses fare-faced concrete texture with the concrete’s natural colour.

66mrn-House
Photo © Jaume Albert Marti

The front volume that contains social spaces like the living, dining, master bedroom are clad in stone granite. Both the granite cladding and concrete keep the house cool inside. Source by ONG&ONG Pte Ltd.

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

Location: Singapore
Architect: ONG&ONG Pte Ltd
Project directors: Diego Molina & Maria Arango
Year: Aug 2014
Photographs: Derek Swalwell, Jaume Albert Marti, Courtesy of ONG&ONG

66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell
66mrn-House
Photo © Derek Swalwell

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/09/66mrn-house-by-ongong.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *