Maggie’s Oldham

Maggie’s Oldham by dRMM




Maggie’s Oldham
Photo © Tom Etchells

Planning permission for Maggie’s Oldham, was submitted in October 2015 and has been made possible by the  generosity of the Stoller Charitable Trust, which has  funded the Centre. Built within the grounds of The Royal Oldham Hospital, the new Centre will complement the encology clinical care offered by the hospital.

Maggie’s Oldham
Photo © Tom Etchells

It will be the charity’s second Centre in Greater Manchester, following in the footsteps of Foster’s Maggie’s at The Christie Hospital. A Maggie’s Centre can be likened to a house; ours is a house full of surprises. The building hovers over a proposed garden, supported on very slender columns. The garden offers ‘open air rooms’ framed by pine and birch trees, with a reflecting pool of rainwater discovered underneath the building.

Maggie’s Oldham
Photo © Lea Ingemann Bjerg

From this central oasis trees grow up through the building, bringing nature into the interior. The building is about content, not form. On entering the deliberately simple timber box over a bridge, the visitor is confronted with space, light, trees and unexpected views down to the garden pool below, up to the sky, and out to the Pennine horizon.

Maggie’s Oldham
Photo © Alex de Rijke

The simultaneous need for privacy and collectivity is met with discreet meeting rooms and niches carved from a ‘thick’ wall, in the otherwise completely open plan interior space, planned around the central lightwell. The materials are dRMM’s characteristic engineered timber and glass, and the outside reflects the presence and colours of the garden.

Maggie’s Oldham
Photo © Alex de Rijke

Maggie’s Chief Executive, Laura Lee said, “A cancer diagnosis and treatment brings with it tough questions and difficult emotions which can leave many feeling isolated. The programme of support that we will be offering at Maggie’s Oldham will help to improve the physical and emotional wellbeing of people with cancer across the region. Source by  dRMM.

Maggie’s Oldham
Maggies Plan

Location: Oldham, UK
Architect: dRMM
Structural Engineer: Booth King
Building Services Engineer: Atelier Ten
Landscape consultant: Jinny Blom
Client: Maggie’s
Photographs: Alex de Rijke, Tom Etchells, Lea Ingemann Bjerg, Courtesy of dRMM

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/10/maggies-oldham-by-drmm.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *