MVRDV Completes The Couch

MVRDV Completes The Couch for Amsterdam’s Tennisclub IJburg




MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

IJburg is a new district to the east of Amsterdam. On its six artificial islands, 18,000 homes will be eventually be built for 45,000 residents. At present, the district holds just 16,000 of these inhabitants. There are many initiatives to attract people to the area, such as the beach at Blijburg aan Zee, and the newly formed IJburg Tennis Club itself.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The tennis club, currently with 1100 members, has 10 clay courts and a tennis school. The new club house will be the centre of the club’s activities. The zoning for the area allowed space for a tennis club, but a building could not be built quickly enough, and so the courts were made and a temporary facility installed.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

MVRDV’s design will now fill this gap with an iconically functional building which provides both a viewing platform and a club overlooking the water. The aim of the club is to be as accessible as possible, meaning that it is open to the public, free of charge, 365 days a year.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Not a private club, but a meeting place for young and old, where you can grab a coffee and a healthy snack, or meet with friends, or even just check your emails. MVRDV’s challenge was to create a building that works as a central gathering for the area. A living room for IJburg, where the building becomes a part of the community like piece of street furniture.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The club house is a long open volume with services on either side such as dressing rooms, a kitchen, storage and toilets. The main space is multifunctional, so it can be used for the club’s many events. The roof dips down towards the south side and is raised towards the north up to a height of seven metres, creating an informal tribune for the club.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The wide glass front to the north side allows extensive natural lighting and provides a view out over the waters of the IJ-lake. Inside the club house, the concrete construction is clad with FSC-certified wood, with the outside fully sealed with an EPDM polymer hotspray in the same colour and texture as the clay tennis courts. The reduced glass surface to the south helps to cool the building.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The thermal mass characteristics of the materialisation in concrete and wood are used to reach a high degree of energy efficiency. The building will be heated with district heating made efficient by a heat exchange system. In summer there will be natural ventilation, adding to the ambitious sustainability profile of the structure. Source by MVRDV.

MVRDV Completes The Couch
Photo © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Location: Amsterdam, Netherlands
Architects: MVRDV
Project Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with
Renske van der Stoep, Pepijn Bakker, Arjen Ketting, Sanne van der Burgh, Cristina Gonzalo and Rosa Rogina
Co-architect: Studio Bouwhaven, Barendrecht, Netherlands
Structural Engineer: ABT, Velp, Netherlands
Contractor: Romijn Bouw, Kockengen
Client: TC IJburg, Amsterdam, The Netherlands
Program: 322 m2 tennis club and viewing platform
Year: 2015
Illustrations: MVRDV
Photographs: Daria Scagliola & Stijn Brakkee, Courtesy of MVRDV

MVRDV Completes The Couch
Site Plan
MVRDV Completes The Couch
Ground Floor Plan
MVRDV Completes The Couch
Roof Plan
MVRDV Completes The Couch
Section
MVRDV Completes The Couch
Diagram

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/10/mvrdv-completes-the-couch-for-amsterdams-tennisclub-ijburg.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *