A Concrete Cut

A Concrete Cut by Pitsou Kedem Architects




A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

The creation of a line, this birth of the visual act, has been a meeting point throughout history of art, science and technology­ from the dawn of writing to the abstractness of cave drawings and the penning of mathematical formulas all of them make use of graphics to express a novel idea.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

A line on a dark background­ short or long, thin or thick sometimes expresses orientation or movement, at times convergence or divergence, pain and freedom, connection or physical repulsion. It is one of the most fascinating of its properties that the very border, which a line draws also permanently breaks worlds in two.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

A single lines simultaneously divides and connects separate worlds­ each one onto himself. Viewed from the front it looks like a monolithic operation of materials with a deep, monochromatic range of colors. Three rectangular prisms, lain upon one another, into a peaceful composition, stable and subdued, appearing as heavy masses.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

A second, discerning glance reveals a dramatic encounter of materials taken from two separate worlds ­ poured, massive concrete and glass panels, creating a semitransparent wall with a decisive line running through it. The variations of opaque glass yields a colossal appearance of yet more concreteness unifying the building’s construction­ yet still natural. The glass acts to embrace the light ­ allowing it to pour in, controlling its every move.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

Thus a screen of light is rendered in the most literal way­ a receptive canvas of variation, deep and dynamic, adapting to those who pass through its rays of light. Within the remaining glass of the structure­ the line returns with the force of a quill­ emphasizing the movements of the eastern facade, painting an exposed, clear slice withing the southern facade in which the utilization of transparent windows has been executed.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

Thus while the front facade is an abstract creation conceptually assuring the blending of identity and function, the rear facade graphically expresses three­dimensionality, the probing of depth and the feeling of brightness and freedom. A glance at the side facades explains the process of exposure and illumination beginning at the opaque facade facing the road and leading to the facades facing the yard and pool.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

A gradient of inter­changing levels of transparency between characteristically different facades made of the same foundation stones.The entrance to the home occurs on the western side at the patio garden starting from the basement leading to the living rooms, accompanying visitors by degrees from the outer to the inner worlds.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

The living rooms are double in size and face the southern gardens visible from a library entrance on the same level as the private rooms. Two staircases lead to the living areas, one descending to the children’s area and another ascending to two additional levels one containing the children’s living rooms and another with the parents rooms.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

Two yards run along the children’s quarters, one is a patio ascending to the entrance and the other runs along the eastern side providing light, air, and an abundance of privacy. The function of the floor­ corners for sitting, a private yard, and personal gym­ attest to the private world of children.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

The design of the space and their dispersal upon four planes creates in each one a sense of maximal privacy and although none is entirely exposed each of them comfortably access the exterior. Thus a structure of concrete and glass of various transparencies is created, the materials stray between one another as the visitor strays between the structure itself.

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

Location: Ramat Gan, Israel
Architects: Pitsou Kedem Architects
Architect in Charge: Noa Groman
Project Team: Pitsou Kedem, Noa Groman
Lighting: Orly Avron Alkabes
Styling for Photographs: Eti Buskila
Area: 500.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Amit Geron, Courtesy of Pitsou Kedem Architects

A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron
A Concrete Cut
Photo © Amit Geron

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/11/a-concrete-cut-by-pitsou-kedem-architects.html

3 thoughts on “A Concrete Cut by Pitsou Kedem Architects”

  1. The architecture and design of this home is absolutely beautiful. It is amazing to me that you were able to use concrete cutting to help create a building like this. I am especially a fan of the very distinct shapes in the architecture. It is all very geometric which makes it look very modern and classy.

  2. I just got hired on at a job where I will be doing concrete sawing. This is the first time that I have ever had a job like this and I’m really nervous about it. This helped me what its like and I feel a little bit better about. On top of that it looks cool as well.

  3. The structural engineer and MEP engineer are working closely together. Accommodations are made to allow unimpeded routing of duct work. Beam depths are reduced or reoriented. If beam openings are required, the beam depth is increased to minimize the impact of the beam opening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *