Alila Seminyak

Alila Seminyak by URBNarc




Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

Located in the heart of Bali’s fashionable Seminyak District between Ku De Ta and Potatohead Beach Clubs, Alila Seminyak is the fifth property in Bali for Alila Hotels and Resorts which is renowned for its bold Architecture.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

The 240 room hotel is set in a vibrant and urban district of Bali with very high land pressure, so Gaurang and his team decided to create a ‘Secret Paradise’ – a garden like setting where a series of landscaped terraces, cascading pools, vertical, micro, indoor and roof gardens interconnect the hotel and offer unimpeded views of Seminyak Beach and the Indian Ocean.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

The master planning of the hotel is influenced by the traditional Balinese residential compounds which are a cluster of buildings centered round a courtyard or family temple. The hotel is a cluster of buildings interconnected by naturally ventilated corridors and centered round an existing temple.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

This strategy of planning helps break down the mass of the hotel and also offers the guest views of the landscape or the ocean at every junction where the buildings connect. In addition, the master planning was done to maximize the views – 80% of the rooms and all public spaces have stunning ocean views.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

The hotel has been designed to the most stringent standards of sustainability as part of the ethos practiced by both URBNarc and Alila. During the construction of the hotel, URBNarc worked closely with the landscape architect and the construction team to clean up the adjacent drainage canal and worked with all the neighbours to create a sustainable solution for keeping the drainage canals clean.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

Vettiver grass and other plant species that help naturally clean the water of effluent material were planted strategically. Roads and pathways have been designed with little to no concrete to allow for maximum ground water recharge.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

Local plant species that in turn attract the local micro fauna of birds and butterflies have been planted strategically through the property in line with the concept of creating a secret garden.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

In addition, the building uses 100% local materials, recycled or reclaimed building materials, naturally ventilated spaces, roof gardens, air wells and a full suite of energy saving mechanical, electrical and plumbing systems.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

A key feature of the hotel is a bespoke vertical timber screen that serves multiple purposes of privacy, solar screening, and as a back drop for creating vertical gardens that are an integral part of the building articulation.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

The pattern of the screen is also applied as a recurring motif in the sky lights, corridors, rooms, floors, signage, finishes, furniture, lamps, art and stationery creating a common thread stitching this hotel. Source by URBNarc.

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc

Location: Bali, Indonesia
Architects: URBNarc
Architect In Charge: Gaurang Khemka
Client: Pt Anaamaya Resort
Year: 2015
Photographs: Courtesy of URBNarc

Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Photo Courtesy of URBNarc
Alila Seminyak
Aerial View

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/12/alila-seminyak-by-urbnarc.html

One thought on “Alila Seminyak by URBNarc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *