New Seamarq Hotel

Richard Meier & Partners completes the New Seamarq Hotel in South Korea




New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

Richard Meier & Partners is pleased to announce the completion of the Seamarq Hotel in Gangneung, South Korea. The new boutique hotel is composed of two main buildings and supporting facilities nestled into a hill of dense pine trees overlooking the East Sea, Gyeongpo Lake and the Taebaek mountains. The former Hyundai Hotel Gyeongpodae, now known as Seamarq Hotel, has been rebuilt as part of a revitalization of the region in preparation for the 2018 Winter Olympics in PyeongChang, South Korea.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

The Hotel Tower is anchored to the summit plateau and located very close to the ocean as if it was emerging from the ground. In contrast, the Banquet Hall is located at a lower plateau connected by a bridge, both buildings integrated into the landscape. A rich sequence of spaces unfolds as a procession begins from the approach on the main road along Gyeongpo Lake, passing through the entry court and gate to the hotel entrance plaza that is marked by the local vegetation. The ascending road to the hotel flows gently around the natural terrain through the pine forest offering glimpses and framed views of the Gyeongpo Canal and the Hotel.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

The sequence of outdoor spaces and landscape design concepts were developed in collaboration with James Corner Field Operations and a local landscape consultant. Richard Meier comments: “With this hotel we aspire to create something new and innovative. The principles that guide the work in our office are rooted in timeless, classical design issues such as the Context, the Site, and the use of Natural Light. This is an architecture which is concerned with the individual as well as the community at large. Our primary goal for the Seamarq Hotel has been to create a strong sense of place by enhancing and transforming the existing site in a dramatic way.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

Many of the cues for the design came from the site–its light, its landscape, its topography. Perhaps the most important initial decision was to work with the configuration of the land and to design the hotel complex in relation to the existing topography.” Dukho Yeon, Design Partner-in-charge, comments: “The geometric form of the hotel tower follows the soft shape and contours of the hill, with a 11 story trapezoidal tower perched on top of a four-story base comprising 150 guestrooms – with almost all rooms with ocean views and some with spectacular views of the nearby Gyeongpo Lake, and the distant Taebaek mountains.”

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

A generous outdoor deck and promontory with an infinity-edge pool and panoramic views of the ocean is a signature space of the hotel on the fifth floor. Besides offering a place for social events, the sun deck acts as a transitional space between the low rise base and the high rise tower. The porte-corchere framed by the Hotel building canopy and entrance to the Banquet Hall opens to a grand two story lobby lounge and bar facing the sea at ground level with a wraparound outdoor deck as an extension of the lobby.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

The views are unobstructed and maximized with indoor and outdoor spaces that flow seamlessly together. The restaurant is nestled into the existing landscape one level below the lobby and enjoys immediate and close views of the sea and the beachfront. The spa is one more level below, with spaces open to the dense vegetation and landscape, with its form following the natural shape of the hill. A presidential suite is at the tower’s summit with a generous terrace and courtyard garden with open views in all directions. The crisp angular shape of the building contrasts with the soft shapes of the hill and lower floors of the restaurant and spa.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

The building’s changing silhouette is perceived differently from various vantage points as floating balconies, articulated planes, varying heights and the overhung canopy of the top floor Presidential Suite are characteristic elements of the design. The exposed façade of the core is expressed with an irregular pattern that creates movement and balance. The forms expressed in a light and white color palette will make the building transform throughout the day in the interplay of light and the surrounding context.

New Seamarq Hotel
Photo © Roland Halbe

Because of the mostly cool, minimal color palette of the architecture, the lighting was used to highlight all warm elements, such as the wooden feature stairs and wooden ceiling panels, to bring warmth to the interiors. Alternating cove and spot lights accentuate the geometric angles used to delineate the interior and exterior spaces. L’Observatoire International scope included the exterior lighting, all public interior areas and amenities, as well as guest rooms and suites.

New Seamarq Hotel
Site Plan

Richard Meier comments: “The design of the hotel is concerned with the making of space, not abstract space, not scale-less space, but space whose order and definition is related to light, to human scale and to the culture of architecture. Every component of the hotel has been carefully designed taking in consideration the public areas, the weather and natural light of the East Sea. The unifying strategy for the whole project is the consistent concern with natural light, and the establishment of connections between the hotel, the banquet hall and the rest of the complex.”

New Seamarq Hotel
Image by Vize.com © Richard Meier & Partners

Location: Gangneung, South Korea
Architects: Richard Meier & Partners
Landscape Architects: James Corner Field Operations
Major Building Materials: Aluminum Curtain Wall and Metal Panel, Glass, TX Active Concrete, and Stone
Program: One of a kind Boutique Hotel composed of 150 guestrooms, restaurant, wellness spa, indoor and outdoor swimming pools, Banquet Hall, Amphitheater, and Exhibition Hall
Floors: 19
Site Area: 52,830 m2 (568,700 SFT)
Floor Area: 39,420 m2 (424,300 SFT)
Year: 2015
Photographs: Roland Halbe, Courtesy of Richard Meier & Partners

New Seamarq Hotel
Basement Level 01 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Basement Level 02 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Ground Floor Plan
New Seamarq Hotel
Level 03 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Level 05 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Level 14 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Level 15 Floor Plan
New Seamarq Hotel
Section
New Seamarq Hotel
Elevation
New Seamarq Hotel
Elevation
New Seamarq Hotel
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/02/richard-meier-partners-completes-the-new-seamarq-hotel-in-south-korea.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *