House of the Quarry

House of the Quarry by Ramon Esteve Estudio




House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the House of the Quarry is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

A universe of its own
The layout of the house consists in a set of overlapping boxes surrounded by the ground itself. The house settles in the mountain using an empty space that isolates it from its direct surroundings.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

The upper part, designed as a fluid space, contains all the day areas. The terrace and the pool have been designed as an extension of the interior that connects the house with the landscape. The swimming pool is a prism that extends at heights overhanging the bedrooms and the gym.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

Looking towards the horizon
The openness of the house is reinforced by a glass front façade without uprights that frames the panoramic view of the sea. By opening the views to the front and resting only on the sides, the House of the Quarry achieves a feeling of lightness and transparency, thus becoming a quiet place and linking with the horizon.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

Raw materials
The expressivity of the raw materials shows the house as pure structure and mass. A hive of in situ white concrete is pierced by a central staircase of backlit yellow onyx that sew the house from top to bottom with its onyx steps.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

The large backlit natural stone slabs give the house a tectonic character metaphorically linking to the bowels of the earth. Source by Ramon Esteve Estudio.

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

Location: Valencia, Spain
Architects: Ramon Esteve Estudio
Collaborating architects: Anna Bosca,Víctor Ruiz, Estefanía Pérez
María Martí, Benedetta Chicchini
Collaborators: Tudi Soriano
Technical Architect: Emilio Pérez
Year: 2015
Images: Courtesy of Ramon Esteve Estudio

House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio
House of the Quarry
Image © Ramon Esteve Estudio

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/03/house-of-the-quarry-by-ramon-esteve-estudio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *