Golden Cube

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés




Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

The guiding principles of these student halls of residence were standardisation, self-regulation and a maximisation of internal space.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

This project, with its 156 rooms in an 8-storey building taking up almost the entire plot, is no exception to this rule.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

There is nonetheless a secret garden, as the project coordinators, Loci Anima, were keen to reintroduce some biodiversity onto the island.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

Every flat has an outdoor area. A 1.5-metre recess allowed us to include loggias along almost the entire façade.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

The building’s outline is blurred by the use of filters, water effects and openings in the perforated sheets of steel. It is also dotted with birdhouses.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

The occupants cannot interfere with them and they require no maintenance. Source by Hamonic + Masson & Associés.

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia

Location: ZAC Seguin – lot A4 Est Boulogne-Billancourt, France
Architects: Hamonic+Masson & Associés
Co-ordinating architect: Loci Anima
Engineering consultant: Aretec
Land surveyors: Legrand
General contractors: Bouygues Bâtiment
General contractor: Bouygues Bâtiment
Programme: 156 student dwellings + parking
Contract: NEXITY
Area: 3200 m2
Year: 2014
Photographs: Sergio Grazia, Courtesy of Hamonic+Masson & Associés

Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Photo © Sergio Grazia
Golden Cube
Scheme Facade
Golden Cube
Section
Golden Cube
Ground Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/04/golden-cube-by-hamonicmasson-associes.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *