Lotus Square Art Center

Lotus Square Art Center by Taiwan DaE International Design Career




Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

The site is located at the North East corner of Hengqin Island in Zhuhai, within close proximity of the Shizimen Commercial District. The site’s North East is in close with the sea and enjoys excellent sea view and view resources.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

The site is only separated Macau by a river and enjoys the view of landmark of Macau such as the Macau Tower, MGM and the Grand Lisboa Taipa is 200m to the north of the site and it is situated on an excellent location. We came to scheme originally the overall program from the principle of green, ecology and future.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Starting at the period of architecture plan, the designer arranged reasonably the site, layout and energy conservation of the building as to meet the demand of low power consumption, high efficiency and low level of pollution. Simultaneously to exploit renewable resources at most and decline the use of non-renewable resources to the least.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

To be dedicated to the impact of the procedure of constructing on surroundings in context. To utilize new construction technology and technique in the project to excavate the value of the architecture itself at maximum, end up with the consequence of harmonious relation between human and nature.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Design Philosophy
Inspired philosophy of the outline from fish, the building was constructed in earth-covering form to occupy the roof extending to the ground. Hypostatic union with the surroundings makes it hard to distinguish the demarcation line. The central area of the building was made translucent to develop grey space connecting interior and external in resulting to form integration visually.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

To make the most use of surrounding landscape design including the installation of sculptures and artworks to work as transition to enhance artistic sense. Ideally result in developing a public recreation site with coast, art, humanity and nature.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Rainwater Collection: collected rainwater on the roof and ground together to arrive at surface collection center goes through filtering system to meet the other purposes such as toilet, landscape and irrigation.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Energy Conservation: The exposed walls are occupied with low-E glass capable of reflecting heat and lead to import natural lighting at most and reduce the use of artificial lighting. Earth-covering design with real grass brings out topical microclimate ending up with the reduction of heat island effect and perseverance of warmth.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Interior is a continuation of the building
Important before all, the designer took the architectural appearance and form into consideration. After that, extend materials and design conception inheriting from the entire architecture to the interior.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

To invite nature lighting and views into the interior and connect respective floors intensively.Keeping the interchange between human and environment acts as rhythm of interior space. Source by Taiwan DaE International Design Career.

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Location: Shizimen Commercial District, Zhuhai, China
Design: Taiwan DaE International Design Career
Design Director: Raynon Chiu
Developer: Ke Merchants Association
Main Materials: steel, low-E glass, marble, carpet, wood finishings, mirror, Aluminum, fibre
Area: 3,000 sqm
Year: 2014
Images: Courtesy of Taiwan DaE International Design Career

Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Image Courtesy of Taiwan DaE International Design Career
Lotus Square Art Center
Ground Floor Plan
Lotus Square Art Center
Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/04/lotus-square-art-center-taiwan-dae-international-design-career.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *