Lucent

Lucent by Studioninedots




Lucent
Photo © Peter Cuypers

Studioninedots’ design transforms an existing 1970s office building on the Lucent site in Hilversum into the new headquarters of de Alliantie, a Dutch housing corporation. The most eye-catching intervention involves the removal of large areas of infill floors and walls from the sturdy concrete structure.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

This creates a spectacular four-storey-high void, the light and lively new heart of the building that connects the different departments. In this way the concept of connection was integral to the design. The new headquarters functions to consolidate de Alliantie’s regional offices, and facilitate new interactions between both colleagues and visitors through collective functions, which are centred around the atrium.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

These functions include the lobby, restaurant, library and kitchenettes on each floor. Spatially, the dynamic character of the atrium is accentuated by crisscrossing steel staircases, cantilevered balconies, walkways and vistas, but most of all through the void that zigzags within the concrete frame.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

This dynamism is also expressed on the facade: large glazed surfaces within the structural concrete framework cut out a Tetris-like form from the anthracite-coloured facade, which lends the building its prominent new identity.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

Internally it’s immediately clear that the removal of floors and walls has literally resulted in more space and daylight, which now floods the 22-metre-deep floor plates of the once dark building. The structural framework in the atrium is infilled with perforated wooden panels and steel frames.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

Besides their acoustic function, the walls also incorporate various functions such as the kitchenettes, library, storage and displays. The former Lucent industrial site in Hilversum is currently being transformed into a mixed-use residential/commercial district. The last companies vacated the site in the 1980s, and two of the five office buildings were retained.

Lucent
Photo © Peter Cuypers

Being in good condition, these two buildings could be renovated to easily gain a new life. In addition to designing de Alliantie’s headquarters, Studioninedots is also repurposing the second building into an apartment complex, due for completion at the end of 2016. Source by Studioninedots.

Lucent
Photo © Peter Cuypers
  • Location: Larenseweg, Hilversum, the Netherlands
  • Architects: Studioninedots
  • Lead Architects: Albert Herder, Vincent van der Klei,
    Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project Team: Stijn de Jongh, Jurjen van der Horst
  • Contractor: Van Wijnen Utrecht BV
  • Installation: Landstra Bureau
  • Furniture: Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory
  • Light consultancy: Clemens Lichtadvies
  • Graphic design signing: Lesley Moore
  • Construction: Adams Adviesbureau
  • Client: de Alliantie
  • Area: 1.439 m2
  • BVO: 7.940 m2
  • FSI: 3,4
  • Year: 2016
  • Photographs: Peter Cuypers, Courtesy of Studioninedots
Lucent
Ground Floor plan
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram
Lucent
Diagram

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/05/lucent-by-studioninedots.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *