The house in La Cañada

The house in La Cañada by Ramón Esteve Estudio




The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

The house in La Cañada is placed on a residential area very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

The origin of the project is the need of self- enclosed house, protected from the exterior but also luid and opened to the depth of the garden. The square-plan layout is pierced by several perforations with diferent aims. The irst of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium. This courtyard fulils three diferent uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by relecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the entrance of sunlight. In the same veranda there are diferent living zones for summer or winter according to the sun exposure.In order to highlight the horizontal character of the house, there is only a storey above the ground level.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

A great welcoming feeling is achieved because the house has got a really human scale. The service rooms are located on the basement storey, which gets light and ventilation through a sunken courtyard on the north façade. Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

The interior of the house has been designed to be luid and continuous. The furniture, such as the pass-through ireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms. The diferent wings of the house are also visually connected through the central courtyard.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

The sensation of luidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits. The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

By this means, the sun exposure and the views from outside can be controlled. The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete. Water is used as another building material. Both the sheet of water in the entrance and the lengthwise pool make the space look wider and cool the environment.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

Each and every element, from the architecture that gives shape to the building until the smallest detail, follows the same philosophy and uses the same language. Al the furniture in the house has been designed by Ramón Esteve Estudio. Source by Ramón Esteve Estudio.

The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
  • Location: Valencia, Spain
  • Architects: Ramón Esteve Estudio
  • Project Team: Anna Boscà, Estefanía Pérez, María Parra
  • Collaborators: Tudi Soriano
  • Technical Architect: Emilio Pérez
  • Status: Under construction
  • Year: 2016
  • Area: Surf  1053 m2
  • Images: Courtesy of Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio
The house in La Cañada
Image © Ramón Esteve Estudio

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/08/house-la-canada-ramon-esteve-estudio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *