A summer house

A summer house by Natalia Kokosalaki




A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

The brief for this summer house in Aliveri, very close to Athens, had 3 key words, the outdoor living.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

Therefore the outdoor spaces, the swimming pool, the bbq area and the vegetables garden became the driving force for the design indoor living that needed to be compact, versatile and simple.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

Our objective focused on the open space to be as private as possible and the interiors to be as open as possible towards the outdoor and the view to the sea.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

The design concept was to erode a monolithic volume that is compact on the external sides providing protection and corroded internally where niches act as shaded inhabitable areas but at the same time offering 180 degrees vista of the seaside.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

The design was based on two principles: to create something beautiful, introvert and distinctive from its surroundings, yet attaining value for money.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

A key challenge for the interior layout of this house was to harmonize the potential for expansiveness with the programmatic requirements of the brief.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

The layout falls into two main territories: roughly three quarters of the floor incorporates a master bedroom, bathroom, compact kitchen, dining and living with the remainder of the plan left open as a bbq terrace that can be later attached to the house with various possibilities.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

The main feature of the construction is the stone wall with the stone that was excavated directly from the site and formed in-situ from local manufacturers.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki

Roof photovoltaic and water collector tanks were installed, reducing as much as possible the building’s environmental footprint. Source by Natalia Kokosalaki.

A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
  • Location: Aliveri, Greece
  • Architect: Natalia Kokosalaki
  • Construction: Charalambos Kokosalakis
  • Client: Charalambos Rouchotas
  • Area: 110 sq.m.
  • Year: 2013
  • Photographs: Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Photo Courtesy of Natalia Kokosalaki
A summer house
Model
A summer house
Model
A summer house
Ground Floor Plan
A summer house
First Floor Plan
A summer house
Elevation and Section
A summer house
Elevation and Section
A summer house
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/08/summer-house-natalia-kokosalaki.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *