Play landscape be-MINE

Play landscape be-MINE by Carve and OMGEVING




Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus

The adventure mountain is part of the touristic, recreative project be-MINE, that aims to breathe new life into the monumental coalmining site in Beringen, the largest industrial-archeological site in Flanders. The former mining city asked to add new function to the 60 meter high rubble mountain, and to redevelop the old industrial buildings into a cultural hotspot where its history can be experienced in a playful way.

Play landscape be-MINE
Photo © Carve

The spectacular scale of this site – regarding both the height of the terril as well as its industrial heritage – is unique in the relatively flat surrounding landscape of Limburgian-Flanders. The intervention is a landmark on a large scale, but through its playable character it also reflects the small scale of a child. The values of the industrial heritage have been a continuous leading theme in the design process that resulted in an unprecedented playscape.

Play landscape be-MINE
Photo © Carve

The mining ‘terril’ has been given a new meaning, rooted in both the past and the future. The design consists of three parts, that create a unity with the mountain and its past: a pole forest as a landmark, an adventurous prismatic play surface on the flank of the mountain and a coal square on the top of the ‘terril’. The spine of the ensemble is a straight stairs that provides access to all levels. At night, a light line along the stairs makes the topography of the terril visible.

Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus

 

Pole forest as reference to the mining past
The topography of the landscape has regained structure and is made visible by a pole forest: 1.600 timber poles are anchored in the northern flank of the terril, from top to bottom. The rounded poles refer to the mining past; they were used for supporting the kilometres long underground mining shafts.

Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus

 

It is a strong spatial gesture and an intervention that relates to the scale of the hill and the industrial heritage on this location. A part between the poles has been dedicated to an adventurous play course with balancing beams, climbing nets, hammocks, a labyrinth and a rope course. The poles are placed in a grid, which results in an interesting perspective effect: the sightlines create an experience that reminds of the dark mining shafts of the past.

Play landscape be-MINE
Photo © Benoit  Meeus

 

Prismatic playsurface
Wedged in between the pole forest lies a large, prismatically shaped play surface. It has been ‘draped’ over the terril, following its heightlines – a gesture that is visible from afar. The surface is a challenging object, that narrows down to the top and ‘crumbles’ at the foot of the hill.

Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus

This tectonic landscape offers space to an endless variation of play options, and is scattered with crawling tunnels, climbing surfaces with climbing grips and ‘giant stairs’. Its spectacular highlight is the more than twenty meters long slide, which is placed halfway up the hill and is integrated within the relief of the concrete play surface. The various prismatic surfaces invite children to climb, slide, hide and discover. The surface consists of sloped, horizontal and vertical crossings, inspired by the underground mining shafts.

Play landscape be-MINE
Photo © Carve

All integrated playelements in both the pole forest and the prismatic playsurface have one thing in common: they challenge children physically, to play together and use their motor skills. The sensation of an increasing height and difficulty level of the ‘parcours’ – the higher you climb, the more difficult it gets – asks for collaboration and mutual encouragement, until one reaches the top. Cooperation and stimulation are therefore intrinsically connected with the play experience, as an immaterial reference to the hard physical work of the old mine-workers, who had to trust one another unconditionally.

Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus

 

Coal Square
On top of the terril, at sixty meter height, a ‘Coal Square’ was created that reflects both the past as the present character of the terril. The square is sunken and visualises the presence of the ‘black gold’. Its sunken position provides shelter from the strong winds at the top of the hill. In the middle of the square the horizon will not be visible anymore, directing full attention to the clouds above. The sloped edges of the Coal Square can be used for seating and contain historic information on the site and the surrounding mining landscape.

Play landscape be-MINE
Photo © Carve

Visitors can take a stroll on the raised talud and enjoy the panoramic views on the surrounding Limburg mining landscape. Together, the pole forest, the prismatic play surface and the Coal Square create a unique addition to the Masterplan Adventure Mountain, drawn by Antea Group, and are a valuable contribution to the transition of Flanders’ largest industrial heritage towards a touristic, recreative project. On the 9th of September 2016 the Adventure Mountain was festively inaugurated. Source by Carve.

Play landscape be-MINE
Photo © Carve
  • Location: Beringen, Belgium
  • Architects: CarveOmgeving
  • Project Team Carve: Elger Blitz, Mark van de Eng, Jasper van de Schaaf, Hannah Schubert, Johannes Müller, Clément Gay
  • Project Team Omgeving:LucWallays, MaartenMoers, Peter Swyngedauw, Ada Barbu, Tom Beyaert
  • Masterplan Avonturenberg: Antea Group
  • Main contractor: Krinkels http://trendstop.knack.be
  • Sub contractors: Van Vliet BV, IJreka BV
  • Area: 10.060 m2 (of which 5200m2 rope forest, 1200m2 prismatic play surface, 1200m2 coal square)
  • Year: 2016
  • Photography:  Benoit Meeus, Courtesy of Carve
Play landscape be-MINE
Photo © Carve
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Photo © Carve
Play landscape be-MINE
Photo © Carve
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Photo © Benoit Meeus
Play landscape be-MINE
Site
Play landscape be-MINE
Site Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/10/play-landscape-mine-carve-omgeving.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *