Pars Hospital in Rasht

Pars Hospital in Rasht by New Wave Architecture




Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

The pars Hospital of Rasht is built in overall 30000 sqm with almost 160 beds, it is located adjacent to one of most crowded roads of Rasht city with high possibility of rising in noise pollution in future. For having less affection from sound pollution, the expansion of the building in the site is in a way to have most distance from road.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

In accordance with Context of the city Rasht, designer tries to consider sloppy volumes so in this way apparently continuity of sightseeing preserved. The concept of design in ground floor coming from having wide space with combination of diagnostic spaces, emergency parts and Outpatient clinic which are connected to other sections vertically an horizontally through main transparent Atrium.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

Play vital role of merging buildings sections into one single entity and acting as organizer of interior pedestrian path, provide coherency, forming hierarchy between public and private areas and creating light space with efficient usage of daylight and less using electrical energy.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

Preservation of Continuity of users movement beyond remedial sections in all parts of building is afforded in a way that wouldn’t makes any interruption between protected and unprotected areas. This building and its specific generated spaces unlike the other common types of health centers are very bright spaces, which in composition to specific colors increase efficiency of daylight usage in interiors.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

The other point which affects our design was about designing in a different way, as it seems that remedial spaces are suspended through the so bright volume of the building so apparently with this clever division between spaces the topic of Infection control debate is controlled in perfect way.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

Backing and supporting sections which almost so crowded and faced with fire hazard have been located with some distance in the form of three sloped volumes in two levels that defined their abundance with a green line around and have very adequate natural ventilation in between that is desired for medical instruments, of course this ventilation is avoided in remedial sections in building cause through these part we wont to expand infections in any case.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

This atrium present very good potential for designing the building of the hospital, a place that needs more compatibility with the soul of technology and its growing speed specifically in this area of science, an intelligent inspiration behind of design is desired to create spaces with great possibility of adoption and transformation in the time of necessity.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

Future possible extension of the hospital is considered in west-north side of the building. Entrees to hospital are divided in three types of main entrance in south side and emergency door in east side of building and finally there is helipad in roof that prepares the vertical access of the building.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

All the accesses are connected in atrium and then generated through the building’s sections. The whole volume and form of the facades have vital influence in invitation the users and support their feeling of trust to these places as its specific design criteria tries to prepare a place of calm for patience and their attendances.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff

Days and nights in this building will give them sense of liveliness, as in the days bright spaces with controlled penetration amount of natural light inside with nice colors in walls and floors makes their stresses less and in night, the bright atrium in the hearth of the building shine like star that shows path of health and improve sense of hope to life for users and viewers outside.

Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff
  • Location: Rasht, Iran
  • Architects: New Wave Architecture
  • Principal: Lida Almassian, Shahin Heidari
  • Project Team: Azin Babakhanlou, Maryam Ayoubei, Ainaz Rastegar, Sara Milani nia, Soheila Zahedi, Zahra Hamedani, Sara Farahani, Maryam Amanpour, Shirin Ziaei, Sheida Ghotbi, Maryam Marefdoust, Neda Roghani, Neda Dehghani, Mohammad Keshavarzi, Mona Ramzi, Tina Yavarian, Sahar Arabgari
  • Contractor: Latoum contractor co
  • Client: Teb Zist Bonyan
  • Area: Gross floor 30000 sqf
  • Completion date: 2016
  • Photographs: Parham Taghioff, Courtesy of New Wave Architecture
Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff
Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff
Pars Hospital in Rasht
Photo © Parham Taghioff
Pars Hospital in Rasht
A moon shaped pool
Pars Hospital in Rasht
A moon shaped pool
Pars Hospital in Rasht
A moon shaped pool
Pars Hospital in Rasht
Site Plan
Pars Hospital in Rasht
Section
Pars Hospital in Rasht
Section
Pars Hospital in Rasht
Organisation Scheme
Pars Hospital in Rasht
Density Scheme
Pars Hospital in Rasht
Acoustics Scheme
Pars Hospital in Rasht
Sunlight Scheme
Pars Hospital in Rasht
Air Quality Scheme

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/11/pars-hospital-rasht-new-wave-architecture.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *