Angles of Incidence

Angles of Incidence by Warren Langley and Julia Davis




Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

It is reasonable to assume that the Victoria Cross site has always been an intersection or meeting point. From pre-colonial settlement, where the ridges were most likely the well travelled walking paths of the indigenous clans, this site was an intersection of ridges and a possible meeting place.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

In the early days of colonial settlement this sense of intersection was further enhanced as a junction of the major routes from the harbour foreshore and landings.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

Over time this notional sense of intersection became a social hub rather than a physical crossing of paths as the precinct evolved as an entertainment and commercial centre.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

This concept, based upon the shape of a quartz grain from the ubiquitous sandstone beneath, perpetuates this phenomena by reflecting its surroundings in a unique and forever changing manner.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

By continuously reflecting its changing surrounds the artwork becomes an active participant in the landscape. Both an interactive and integrated artwork.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

By night, the large contemporary structure transforms from a reflective form into a glowing blue icon, a marker point a location finder an announcement.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover

A two way mirror effect in the interactive, coloured safety glass transitions from a reflective surface to a light transmitting surface in accord with the surrounding light level. The work is in the just launched North Sydney Council’s Public Art Trail, with 18 sites. Source by Warren Langley.

Angles of Incidence
Photo © Richard Glover
  • Location: North Sydney, Australia
  • Artists: Warren Langley and Julia Davis
  • Client: North Sydney Council
  • Materials: Digitally Coloured Safety Glass, Stainless Steel and Led Light
  • Dimensions: 6m High X 2.4 X 2.2
  • Budget: $210,000
  • Year Completed: 2016
  • Photographs: Richard Glover, Courtesy of Warren Langley

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2016/12/angles-incidence-warren-langley-julia-davis.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *