Atelier Peter Fong

In and between boxes Atelier Peter Fong by Lukstudio




Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Located in a residential neighborhood next to the Tianhe district in central Guangzhou, Atelier Peter Fong by Lukstudio revives an empty corner lot into both an office and a cafe.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Through a series of clean white volumes, the design purifies the existing chaotic site to create a calm yet inviting atmosphere. From the outside, a floating aluminum canopy connects the volumes together, while delineating between the old and the new.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Three boxes stick out from the interior, composing a coherent façade while creating areas in-between like urban alleys that draw people in from the street.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Each box contains a distinct program; café, brainstorming area, meeting room and a break-out lounge. In contrast to the pristine forms, the voids are painted gray and left with the original structural ceiling.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Following a process of meticulous spatial carving, openings and niches are shaped within the volumes. Large cut-outs connect the café to the exterior and frame the surrounding greenery.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

On the inside, white ceiling pockets and wooden niches create a sense of intimacy. The office entry is also carved at its edge to feature a peaceful Zen garden, which becomes a focal point and visually connects the different parts of the office together.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

The selection of materials further enhances the pure definition of the spaces. Smooth surfaces such as white walls and terrazzo flooring dominate the main space, serving as a canvas to capture light and shadow.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

The brainstorming box is lined with polycarbonate panels that form a subtle visual connection between the café and the workplace. Intimate areas are characterized by organic elements; such as continuous timber panels in the brainstorming zone and remnants of an existing brick wall in the lounge.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

Combining artisanal café culture with a collaborative co-working space, Atelier Peter Fong adapts a contemporary social model to a local Chinese neighborhood.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen

The complete transformation of a forgotten site into a destination demonstrates how architectural interventions can activate the streetscape and enhance nearby communities. Source by Lukstudio.

Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
  • Location: No. 42 Huakang Street, Tianhe District, Guangzhou, China
  • Architects: Lukstudio
  • Project Team: Christina Luk, Founder and Design Director
    Alba Beroiz Blazquez, Ray Ou, Jin Hong Cai, Shanyun Huang
  • Graphic design: Evelyn Chiu
  • Furniture: Emeco, Hay, Muuto, Paustian, Peixin
  • Lighting: Bentu, Flos, Tons
  • Net area: 250 sqm
  • Year: 2016
  • Photographs: Dirk Weiblen, Courtesy of Lukstudio
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Photo © Dirk Weiblen
Atelier Peter Fong
Plan
Atelier Peter Fong
Scheme

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/01/boxes-atelier-peter-fong-lukstudio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *