Kindergarten in Lahnstein

Kindergarten in Lahnstein by Henner Herrmanns




Kindergarten in Lahnstein
Image © Henner Herrmanns

The curved building for a new kindergarten is to be erected as a wooden structure with a formwork of vertical wood panels. The intention of the architects is that the new building is self-consciously integrated into the urban environment. Especially when building for children, other aspects than usual have to be incorporated into the design process. Who says that a building must inevitably always be designed with the rigid cartesian axes (height / width / depth) as a crate.

Kindergarten in Lahnstein
Image © Henner Herrmanns

This is the dynamic structure of the organic building with its curved ground plan for breaking open the rigid geometric shapes. At the ground plan, much emphasis was placed on clarity and generosity, and at the same time on compactness. The group spaces were arranged in three function blocks. These function blocks are arranged additively next to each other to the outer play surface in the convex part of the building. In order not to pollute the group rooms, there are two locks, which allow access to the outside play area.

Kindergarten in Lahnstein
Image © Henner Herrmanns

In the concave part is the entrance with winds (big enough for parking the baby carriages) and the foyer. On the one side of the entrance are the rooms for the nursery management and the staff and the adjacent adjoining rooms. On the other side of the entrance are the dining-room with kitchen and adjacent adjoining rooms.The heart of the building is a generous multifunctional area, which is supplied with daylight by super-lights. This space can be used as a generous, protected playing area.

Kindergarten in Lahnstein
Plan

Since children nowadays spend their time in the day-care center not only on an hourly basis, but also throughout the day, a free area for movement, which can be used even in bad weather is really essential. Children with their overbearing urge to move should not be locked up all day in their group room. The multi-purpose room is also integrated in this lively ambience. All the group and stay rooms have generous glazing to the outside and also to the hallway windows to allow an interaction across the room boundaries.

Kindergarten in Lahnstein
Concept Scheme

The daylight-flooded rooms offer the children and the staff a pleasant learning, play and work atmosphere.In addition to the creation of an optimal playing and learning environment, consideration is also given to the safety and health of employees. Apart from efficient ventilation, this also includes special measures for noise protection. The air supply is to be carried out by means of a ventilation system which, in combination with a floor heating system, ensures an optimum and air-free room climate. Source and images Courtesy of Henner Herrmanns.

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/01/kindergarten-lahnstein-henner-herrmanns.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *