San Francisco House of Music

San Francisco House of Music by Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante




San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante

Music Wave Motion stands on the Golden Gate Park which represents the most perfect example of outdoor recreation (re-creation), it would one day be an important piece of San Francisco’s infrastructure, a feature that would help make the West Coast city a distinctive metropolitan area.

San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante

The main goal of this project is to create a new, exciting whole that is much more than the sum of its parts and connects visitor’s daily life with an iconic building which together with the Park is meant to project the accomplishments of American civilization. Few people know the story of creation of Golden Gate Park, for instance foundation of sand dunes blanketed with trees, shrubbery, and other plants.

San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante

Seemingly natural oases containing lakes, streams, and waterfalls are cradled within its scenery. Another project’s intention is to simulate rolling landscape of the park by rising up the superficies. Three points in Golden Gate Park twirl and rise up, creating a waving landmark to host various functions and redefine the relationship between the dynamic interior and the general public outside.

San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante

To guide the light pass in, the surface has been sliced by sequence of several lines which imitate spatial equalizer generating a series of ribbons establishing their roots in the ground. These roots veil the boundary between artificial and natural. These ribbons (strips) create fluid spaces to cocoon the performers and audience.

San Francisco House of Music
Concept Scheme

The project’s form, series of ribbon articulated by internal structure, translates the complex relationship of music harmonies into an architectural spatial condition in which audience experience the performance of classic and contemporary music. The design of the music hall magnifies the multiplicity of music through a coherent integration of formal and structural logic.

San Francisco House of Music
Scheme

Ribbons go through the stage and wrap around the audience, creating different layered conditions by alternately stretching and compressing their size to let the optimum illumination of auditorium and leading audience’s eye to the center of stage. These three principal functions (entrance together with comfort area, educational spaces and concert hall) wrapped in strips are connected through a central fulcrum in which visitors experience the space fluidly.

San Francisco House of Music
Shema

These bands more than letting light in, spread the nature inside the building and at the same time, occlude the view toward the street with the purpose of creating a dynamic view of the outside from inside the auditorium. Source by Giuseppe Laudante.

San Francisco House of Music
Functional Scheme
  • Location: San Francisco, California, USA
  • Architects: Roberto Frosali, Nina Mohammadgholi Songhori, Marco Lombardini, Giuseppe Laudante
  • Competition: San Francisco House of Music – AWR
  • Competitions
    Images: Courtesy of Giuseppe Laudante
San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante
San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante
San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante
San Francisco House of Music
Image © Frosali, Songhori, Lombardini, Laudante
San Francisco House of Music
Concept Scheme
San Francisco House of Music
Algorithm

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/01/san-francisco-house-music-frosali-songhori-lombardini-laudante.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *