Shanghai Cultural and Health Center

Steven Holl Architects’ design approved for Shanghai Cultural and Health Center




Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

Steven Holl Architects’ design for a new Cultural and Health Center in Shanghai was approved by COFCO, who commissioned the project in Summer 2016. The two buildings, set in a public landscape, will serve as a social condenser, bringing the community of the surrounding new housing blocks together in a public space and park along Punan canal.

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

“To work on Architecture for Culture and Health is a social commitment, during these challenging times.” Steven Holl. The new Shanghai Cultural and Health Center and landscape are merged by the concept of “Clouds & Time,” a reference to philosopher Karl Popper’s famous 1965 lecture on the evolutionary model of free will, “Of Clouds and Clocks.”

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

While the landscape is organized in large clock-like circles forming a central public space, the buildings are cloud-like in their porosity and openness inviting the public in. The Cultural Center, built out of white concrete, hovers over a transparent glass base which exposes the café, game and recreation rooms.

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

A curved ramp, climbing gently up to the second floor creates a continuous overlooking experience. The Culture Center supports an array of social and sport functions to promote community interaction and recreation, including an exhibition area, café, library, gym, and young activity areas.

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

The Health Center, also made of white concrete, is shaped by the curves of the landscape, developing a strong relationship between its “cloud-like” parts and the whole of the landscape. The building will serve as a health consultation and education center, housing a pharmacy, consultation and examination rooms, a nursery area and lounges.

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects

Both buildings have green sedum roofs merging further with the landscape when seen from above and in the surrounding apartment buildings. The quarter circle pool and fountain reflects the building’s central space and provides rainwater recycling. The buildings, which are geothermally cooled, are designed for LEED platinum certification. Source by Steven Holl Architects.

Shanghai Cultural and Health Center
Image © Steven Holl Architects
  • Location: Shanghai, China
  • Architect: Steven Holl Architects
  • Project Team: Steven Holl (Design Architect), Roberto Bannura (Director-in-Charge), Noah Yaffe (Partner-in-Charge), Xi Chen (Project Architect), Wenying Sun, Ruoyu Wei, Dimitra Tsachrelia, Okki Berendschot, Pu Yun, Elise Riley, Lydia Liu, Tsung-Yen Hsieh, Michael Haddy, Yi Ren
  • Associate Architects: East China Architectural Design & Research Institute
  • Structural Engineer: East China Architectural Design & Research Institute
  • Cultural Center area: 6030m
  • Health Center Area: 1490m
  • Site Area: 7520m
  • Year: 2016
  • Images: Courtesy of Steven Holl Architects
Shanghai Cultural and Health Center
Site Plan
Shanghai Cultural and Health Center
Site Section
Shanghai Cultural and Health Center
Cultural Center – Ground Floor Plan
Shanghai Cultural and Health Center
Cultural Center – Section
Shanghai Cultural and Health Center
Health Center – Ground Floor Plan
Shanghai Cultural and Health Center
Health Center – Section
Shanghai Cultural and Health Center
Axonometry
Shanghai Cultural and Health Center
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/01/steven-holl-architects-design-approved-shanghai-cultural-health-center.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *