Frederiksvej Kindergarten

Frederiksvej Kindergarten by COBE




Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

Frederiksvej Kindergarten was started in 2011 as a competition won by COBE in collaboration with Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers and Learning Spaces consultants. The kindergarten is officially inaugurated by the city mayor on February 4, 2016 to mark the completion of the project.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

The kindergarten aims to create a small village setting for children that breaks away from the traditional, large scale institutional daycare environment. The small scale village atmosphere at Frederiksvej Kindergarten is achieved by dividing the building into 11 small houses joint together with different orientation.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

The various play programs in the kindergarten are centered around two winter gardens that resulted in these small, individualized spaces where children can establish their own play niches within the building. The Frederiksvej Kindergarten offers children the opportunity to establish small individualized play spaces, but at the same time a coherent and clear organization of the institution has been highly prioritized.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

The two atriums in each end of the building connect the different floors and group rooms. The atriums also function as central gathering points, where informal meetings between children, employees and parents can take place. A continuous simple design has been key to the concept of the building.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

We have worked to create a simple expression as a caricature of how a child might draw a house. The roofline for example, is kept uncluttered by means of hidden drains and precise material connections, and the windows are carefully designed to look frameless – as a child would maybe draw them.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

Surrounding the main kindergarten, six additional smaller houses located in the playground area are used for storage of strollers, toys, and tools. Within the main kindergarten building, small house shaped structures are used to enclosed spaces such as kitchenettes, cradles, playrooms and baby changing facilities.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

All in keeping with the main concept of a small village environment. The 11 houses are slightly offset from each other to divide the program of the kindergarten. From the outside the offsets of the façades divide the kindergarten into smaller outdoor areas and play zones while allowing daylight to enter the building.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

Within the building, various size and types of rooms are created for the occupants as a result of the offset. The kindergarten consist of two to three floors with group rooms that have individual access to the outdoor space on each floor. The kindergarten is named after the street it currently located on, where apartment buildings, villas and small gardens meet.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj

The new kindergarten adapts to the different scales of the local community and reflects the neighboring pitched roofs that range in different heights and pitches. The Frederiksvej Kindergarten was opened in May 2015 and currently accommodates 182 children aged from infant to six year-old. Source by COBE.

Frederiksvej Kindergarten
Photo © Rasmus Hjortshøj
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Architect: COBE
  • Landscape architect: Preben Skaarup Landskab
  • Engineer: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
  • Consultant: Learning Spaces
  • Client: Frederiksberg Municipality
  • Size: 1.700 m2
  • Year: 2015
  • Photographs: Rasmus Hjortshøj, Courtesy of COBE
Frederiksvej Kindergarten
City scale meets garden
Frederiksvej Kindergarten
The building adapts to its growth – one large institution, many small spaces
Frederiksvej Kindergarten
The building adapts to the scale jump between garden & city
Frederiksvej Kindergarten
Little worlds for children and simplicity for adults
Frederiksvej Kindergarten
From large buildings to small doll house

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/02/frederiksvej-kindergarten-cobe.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *