Parking garage

Parking garage Cliniques Universitaires Saint-Luc by dJGA + Modulo Architects




Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

De Jong Gortemaker Algra, together with architecture firm Modulo, based in Brussels, and engineering firm Ellyps, designed a staff parking garage with a capacity of 985 cars for Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussels.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

This resulted in a fluent structure integrated with the site. Parking garages are often labeled as mere functional industrial buildings rather than being referred to as inspiring architecture.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

Yet the parking garage is often the first place of contact with, in this case, the hospital and should therefore serve as a warm welcome for the visitors.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

This parking project at Saint-Luc is made into a positive first encounter, by selecting natural materials, providing abundant daylight and emphasizing contextual connection.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

The parking garage
In a rather loose assemblage of hospital buildings, residential buildings and parking area, we designed a parking garage, both clear and attractive, that is skillfully embedded in the topography, thereby structuring the site.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

On top of three underground parking decks, the two above ground decks of the building, bridge the terrain gradient between street level and the green roof, where a garden connects to the adjacent residences.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

We challenged ourselves to also make the underground decks clear and pleasant. By introducing a sinuous ‘canyon’ encompassing the garage that allows light and air to reach even the lowest deck.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

Natural light and this (eventually green) canyon-wall contribute to orientation and ensure a positive experience for the user.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

The facades, made of meandering hardwood slats (FSC), naturally relate to the character of the canyon. An appealing building, nicely embedded and with added value for the user is the result.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot

The structure is calculated in view of a potential building on top of the parking garage. Source by dJGA.

Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
  • Location: Cliniques Universitaires Saint-Luc, Bruxelles, Belgium
  • Architects: De Jong Gortemaker Algra (dJGA), Modulo architects (MOD)
  • Project Architects: Tycho Saariste (dJGA), Maurits Algra (dJGA), Christopher Banderier (dJGA), Jériémie Commenne (MOD), Lieven van Landschoot (MOD)
  • Contractor:Delens-CitBlaton-Thiran
  • Structural Engineering: ELLYPS
  • Mechanical/Electrical Engineering: ELLYPS
  • Client: Cliniques Universitaires Saint-Luc
  • Size: 26.000 m2
  • Parking spaces: 985
  • Completed: 2016
  • Photographs: Lieven van Landschoot, Courtesy of dJGA
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Photo © Lieven van Landschoot
Parking garage
Ground Floor Plan
Parking garage
Roof Floor Plan
Parking garage
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/03/parking-garage-cliniques-universitaires-saint-luc-djga-modulo-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *