E20 House

E20 House in Pliezhausen by Steimle Architekten




E20 House
Photo © Brigida González

The striking residence, a monolith designed of insulating concrete is located on a quiet street with little traffic in the village of Pliezhausen, a good 30 km south of Stuttgart.

E20 House
Photo © Brigida González

Facing the street, the new building presents only a few openings cut deeply into the solid concrete shell. While the crystal-shaped house still relates to the existing built context due to its parallel elongated sides, it contrasts distinctly with the neighboring buildings by virtue of the tapered ends formed by its shorter sides.

E20 House
Photo © Brigida González

It is this oblique arrangement of the facades that enables the building to open out to the surrounding outdoor spaces and to offer its inhabitants unexpectedly expansive views in the distance.

E20 House
Photo © Brigida González

A conventional gable roof and the gently rising terrain reinforce the angular, sculptural effect of the house, which is designed on a hexagonal ground plan. Upon entering the house through its entrance cut deep into the concrete mass, you first reach the garden room. From here, a single-flight stair leads up to the residential level.

E20 House
Photo © Brigida González

The quite narrow and high entrance area morphs into a space that opens upward but is clearly bounded by the multiple folds of the roof form: as you move through the house, constriction and expansion, enclosure and openness enter into an exciting, constantly shifting dialogue.

E20 House
Photo © Brigida González

The window openings set horizontally into the 50 cm thick concrete shell create a framed view of the surrounding, gently undulating landscape.

E20 House
Photo © Brigida González

All the rooms of the house correlate with its crystalline form: the trapezoidal layout of the walls yields a diversity of new spatial relationships that have a special character induced by the upward-sloping ceiling surfaces.

E20 House
Photo © Brigida González

The individual rooms for the children and the parents lie directly adjacent to the living space and, as opposing parallelograms, divide the open floor plan into zones for the kitchen and the dining area.

E20 House
Photo © Brigida González

The result is a sensuous, atmospherically dense place of dwelling.In its minimalism and robustness, the insulating concrete is a monochrome, massive shell that defines the essence of the house both inside and outside.

E20 House
Photo © Brigida González

Outside, thanks to the rough-sawn wooden board formwork, the concrete has the appearance of a solid, lively textured, and protective enclosure. Inside, the folded concrete surfaces are smooth by design and contrast with the warm hues of the solid oak fixtures. Source by Steimle Architekten.

E20 House
Photo © Brigida González
  • Location: Pliezhausen, Germany
  • Architect: Steimle Architekten
  • GFA: 376 m2
  • Volume: 1.375 m3
  • Living Area: 258 m2
  • Property Size: 658 m2
  • Completion: 01/2017
  • Photographs: Brigida González, Courtesy of Steimle Architekten
E20 House
Photo © Brigida González
E20 House
Photo © Brigida González
E20 House
Photo © Brigida González
E20 House
Site Plan
E20 House
Level -01 Floor Plan
E20 House
Level 00 Floor Plan
E20 House
Level 02 Floor Plan
E20 House
Section
E20 House
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/04/e20-house-pliezhausen-steimle-architekten.html

One thought on “E20 House in Pliezhausen by Steimle Architekten”

  1. Als weit entfernter Anwohner kann ich zu dem Gebäude nur sagen: Wie kann man nur so einen architektonischen Monolith, der ja architektonisch anspruchsvoll ist, so platzieren? Im Westen: Ein 6 geschossiges “Hochhaus” aus den 70er Jahren. Nimmt die gesamte Sonne. Eingezwängt in Nachbargebäude der 60er und 70er Jahre. Kein Blick in den Süden, oder nur gering. Das Gebäude hat das Problem, dass es zwar eindrucksvoll ist, mit seinen schrägen Kanten. Aber es nimmt leider gar keine Bezüge auf, es wirkt krampfhaft “anders”, und möchte sich krampfhaft abheben. Kann man architektonisch machen. Nur, wird es in 20 Jahren sehr sehr modisch wirken. Schlimm ist auch die Gartengestaltung, große Fläclhen zu”gesteint”, eine Katastrophe für Vögel. Wieder mal ein Beispiel für ein Architektenhaus, dass zwanghaft modern sein will, aber nicht wirklich Bezüge aufnimmt zur Umgebung. Tipp: Einfach mal die Vorhänge von innen im 1. OG anbringen, an der Küche. Alle Hochhaus bewohner der Ostfassade des Hochhauses sehen, was dort im E 20 gekocht wird. Geschmacksache, sich so zu zeigen. Das Gebäude wurde wahrscheinlich so entworfen, dass es auch an jedem anderen Ort stehen könnte. Auch die Natursteine im Garten haben null Bezug zu Pliezhausen, man hätte doch Sandstein wählen können. Schade .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *