The bamboo pavilion

The Shadowmaker by Peter Ruge Architekten




The bamboo pavilion
Image © Peter Ruge Architekten

The bamboo pavilion is located in the middle of ‘Freedom park’, which is the central location for the international bamboo festival. It is the place for holding events, performances, exhibitions, and gathering area for the visitors. The bamboo pavilion reflects the abilities of bamboo as a building material.

The bamboo pavilion
Image © Peter Ruge Architekten

It is designed with a self-supporting structure which lends itself a characteristic form as the landmark for the festival. The pavilion reacts to the environment and is formed as a self-shaded bamboo structure. It also creates a functional community space for holding festival activities, as well providing the primary gathering area for the visitors.

The bamboo pavilion
Diagram

Form
The Shadowmaker, as the center of the international bamboo festival, is created by a dynamic form that demonstrates the strengths of bamboo as well reacts to local weather conditions. Besides that, it defines and makes use of the pavilion space for visitors. The main structure of the bamboo pavilion is formed by three circular rings of bamboo and weaving bamboo trunks as the sub-structure.

The bamboo pavilion
Diagram

It not only providing shade but also creates an enclosure for the pavilion space. The third ring is lifted up on the north side and acts as seats for visitors to gather and join the festival activities. On the east point where three bamboo rings come together lowers down to the ground and acts as the entrance to the bamboo pavilion.

The bamboo pavilion
Diagram

Construction
The new bamboo landmark is formed by three rings and the supporting straight bamboo trunks, that hold the shape and create the shadow. For spatial stiffness, each of the rings is doubled and the supporting vertical trunks are fastened in between them. Thus, the construction reflects the main characteristic of the material: flexibility and strength.

The bamboo pavilion
Plan

Space formation
The Shadowmaker-pavilion creates two different zones on the site. The north is welcoming visitors to join the event. The weaving in the south side gives the structure impression and provides the visual and acoustic connection to the running activities. Source by Peter Ruge Architekten.

The bamboo pavilion
Elevation
  • Location: Freedom Park in Phnom Penh, Cambodia
  • Architect: Peter Ruge Architekten
  • Project Team: Peter Ruge, Kayoko Uchiyama, Matthias Matschewski, Pattanun Thongsuk, Alina Safiullina
  • Brief Design: the central pavilion of the international bamboo festival 2017 in Cambodia
  • Client: Building Trust International
  • Year: 2017
  • Images: Courtesy of Peter Ruge Architekten
  • Awards: Honourable Mention

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/04/shadowmaker-peter-ruge-architekten.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *