Etobicoke Civic Centre

Etobicoke Civic Centre by Diamond Schmitt Architects




Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

Diamond Schmitt Architects is among a shortlist of firms selected to design a new civic centre for the Toronto suburb of Etobicoke. Our scheme was presented at a public event this week.

Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

Central to the inspiration for Etobicoke Commons is to create identity and a civic heart, a destination for the public to engage in any number of activities, from recreation and learning, to attending to business at municipal offices. The scheme includes community amenities of health services, public meeting spaces, a fitness centre and pool, a library and retail.

Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

A low-rise, tiered podium of folding, grass-lined surfaces houses all the major public spaces and surrounds The Green, a landscaped and inviting urban oasis at its centre. The design supports two amphitheatres, an elevated Sculpture Walk, inclines for summer lounging and winter tobogganing, as well as terraces for small gatherings, a daycare play area and space for outdoor markets.

Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

“Many civic squares have large expanses of one-dimensional and spatially barren surfaces; in contrast, on offer at Etobicoke Commons is a multitude of dynamic public spaces that support different uses, are of varying sizes, and are adaptable to changing seasons for the public to really use,” said David Dow, Principal, Diamond Schmitt Architects.

Image © Diamond Schmitt Architects

A generous glass façade extends the public realm into and throughout the building. This transparency embodies the values of civic administration and is reinforced by a glass-lined council chamber that is adaptable for other community uses. The Great Hall is a multi-purpose space that orients and provides access to all activities and services within.

Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

The office tower above has a sequence of stacked atria that enable interaction among staff in both formal and informal settings. The scheme is designed to achieve Net-Zero through a combination of robust strategies to reduce energy-use intensity and generate on-site energy.

Etobicoke Civic Centre
Image © Diamond Schmitt Architects

A carefully calibrated window-to-wall ratio is supported by photovoltaics in roof and skin, triple-glazing and view dynamic solar control glass. “Etobicoke Commons is meant as a meeting point and catalyst for increased interaction by the community in a setting people can enjoy and that has enough variety and flexibility to make it their own,” added Dow. Source and images, Courtesy of Diamond Schmitt Architects.

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/05/etobicoke-civic-centre-diamond-schmitt-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *