Extension to the Fondation Beyeler

Extension to the Fondation Beyeler in Riehen by Peter Zumthor




Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

The Swiss architect Peter Zumthor is presenting the project for the extension to the Fondation Beyeler in Riehen/Basel. The extension will be constructed on the previously private land of the Iselin-Weber Park, which adjoins the Fondation Beyeler. A new public park will thus be created in the heart of Riehen. The Fondation Beyeler will thereby create a group of museum buildings that satisfies the needs of a visitor-friendly museum.

Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

The size of the parks will be doubled. Renzo Piano’s museum building does not, however, contain any suitable rooms for such events, so they have had to be held in the museum’s galleries. That has involved a considerable organizational and technical effort, as well as considerable restrictions and extra costs. This is a key reason for the planned extension. A second reason is the lack of galleries where, in addition to the active exhibition program, the constantly growing collection of modern and contemporary art can be permanently presented.

Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

There is insufficient space to exhibit donations and works permanently loaned by artists, from artists’ estates and from private collections. The planned extension is therefore essential for the Fondation Beyeler’s successful development. A unique opportunity for extension has now arisen with the acquisition of the neighboring Iselin-Weber Park. That park adjoins the Fondation Beyeler’s park to the south, beside the museum restaurant, being separated only by the Bachtelenweg.

Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

The extension will be constructed along the Bachtelenweg, thereby permitting the connection of the two parks. The previously private Iselin-Weber Park with its mature trees and a water lily pond will thus be made accessible to the public. Through the extension, a new recreational area will be created for the general public in the heart of Riehen. The link between the Fondation Beyeler and the centre of the village will be strengthened. As in the past, the Bachtelenweg will remain accessible for neighboring residents, farmers, bikers and walkers going to the Langen Erlen.

Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

Peter Zumthor’s design distributes the various functions between three relatively small buildings and is consequently a project that is adapted to Riehen’s village-like character and that blends harmoniously into the natural environment. Zumthor plans a simple service building for administration and deliveries, a transparent pavilion for events and a House for Art. Together, they create a subtle link between the two parks, which were designed by the same landscape architect, Jean-François Caillat, in the early 19th century.

Extension to the Fondation Beyeler
Image Courtesy Atelier Peter Zumthor & Partner

With the extension project of the Atelier Peter Zumthor, Renzo Piano’s existing modern museum building and the historic buildings from the 18th century, the Fondation Beyeler is creating a unique architectural ensemble. The size of the park, which is already greatly appreciated by visitors, will be doubled. The unique experience of art, architecture and nature, a distinguishing characteristic of the Fondation Beyeler, will be further reinforced. Source and images, Courtesy of Fondation Beyeler.

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/05/extension-fondation-beyeler-riehen-peter-zumthor.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *