Gapahuk

Gapahuk by Snøhetta




Gapahuk
Photo © MIR

For Rindalshytter, Norway’s leading producer of leisure homes, Snøhetta has designed the cabin Gapahuk. Combining tradition and innovation, Gapahuk is designed to be a readymade cabin that fits into nearly any scenery – whether it’s placed in the mountains, in the forest or by the sea.

Gapahuk
Photo © MIR

Focus has been put on designing a cabin that is flexible with regards to wind and sun conditions, and which can adapt to various terrains and environments. Gapahuk is a social cabin. Its layout gives priority to the common areas. A spacious indoors living room and kitchen, as well as generous outdoor patios create spaces where people can spend time together.

Gapahuk
Photo © MIR

The cabin further holds three bedrooms, sanitary facilities and a storage space. These are kept more moderate in size, keeping the footprint of the cabin to a minimum. The compact building body is part of the building’s environmental strategy, as it makes it easy to heat up.

Gapahuk
Photo © Snøhetta

The name of the cabin, Gapahuk, is a Norwegian word for a simple wooden structure with two or three walls and a roof. It’s often made to create shelter from rough weather conditions. Drawing inspiration from the traditional gapahuk, the cabin is shaped with the aim of adapting to the many varying weather conditions.

Gapahuk
Photo © Snøhetta

The twisting roof creates a two-way gapahuk which gives protection from wind and sun. The angled roof surfaces can be used for energy production by placing solar panels on them, making it possible to have a cabin off the grid.

Gapahuk
Plan

The cabin has large windows in the common areas, letting its users connect with the surrounding nature. For remaining facades, the building structure, interior walls, and flooring, wood is the primary material. Focus has been put on using high quality and low maintenance materials that can be locally sourced and are environmentally friendly. Source and photos, Courtesy of Snøhetta.

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/05/gapahuk-by-snohetta.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *