Waterside Buddist Shrine

Waterside Buddhist Shrine by Archstudio




Waterside Buddist Shrine
Panorama – Photo Courtesy of Archstudio

This is a place for Buddhist mediation, thinking and contemplation, as well as a place satisfying the needs of daily life. The building is located in the forest by the riverside. Along the river, here is a mound, behind which is a great stretch of open field and sporadic vegetable greenhouses.

Waterside Buddist Shrine
Rooftop – Photo Courtesy of Archstudio

The design started from the connection between the building and nature, adopts the method of earthing to hide the building under the earth mound while presenting the divine temperament of nature with flowing interior space. A place with power of perception where trees, water, Buddha and human coexist is thus created.

Waterside Buddist Shrine
Rooftop – Photo Courtesy of Archstudio

To remain trees along the river perfectly intact, the building plan avoids all trunks. Shape of the plan looks like branches extending under the existing forest. Five separated and continuous spaces are created within the building by two axis, among which one is north-south going and another one goes along the river.

Waterside Buddist Shrine
Exterior – Photo Courtesy of Archstudio

The five “branches” represent five spaces of different functions: entrance, Buddhist meditation room, tea room, living room and bathroom, which form a strolling-style experience together . The building remains close to trees and natural scenery. The entrance faces two trees; people need to walk into the building through a narrow path under the trees.

Waterside Buddist Shrine
Axis – Photo Courtesy of Archstudio

The shrine is against the wall and facing the water, where the light and the shadow of the trees get through the skylight and flow into the interior space softly along the curved wall, exaggerating the light of Buddha. The tea room opens completely to the pool which is filled with lotus, and trees on both sides of the tea room has become part of the courtyard, creating a fun of tea tasting and sight-viewing.

Waterside Buddist Shrine
Courtyard interior – Photo Courtesy of Archstudio

The lounge is separated from other parts of the building by a bamboo courtyard; such division enables daily life varies with different hours of a day. The whole building is covered with earth and becomes an extension of the land, as another “mound” which could be used under the trees.

Waterside Buddist Shrine
Entrance – Photo Courtesy of Archstudio

The relationship with nature further extends to the use of materials. Integral concreting is used in walls and the roof of the building. The concrete formwork is pieced together with pine strips of 3cm width, in this way natural wood grain and vertical linear texture are impressed on the interior surface, creating a soft and warm feeling to the cold concrete materials.

Waterside Buddist Shrine
Mediation abode- Photo Courtesy of Archstudio

Built-in-furniture is custom-made with wood strips, whose grey wood grain is a little bit different from the concrete walls. Smooth terrazzo is used for the interior floor, where there is thin grain of stone on the surface, and it maps the outdoor natural landscape into the interior space.

Waterside Buddist Shrine
Mediation abode- Photo Courtesy of Archstudio

Cement grouting with white pebbles is adopted in outdoor flooring, which creates a difference in sense of touch between indoor and outdoor floor. To reflect natural texture of the materials, solid wood is used for all doors and windows. Zen stresses on complying with nature and being part of nature.

Waterside Buddist Shrine
Mediation abode- Photo Courtesy of Archstudio

That is also the goal of the design for this space—taking use of space, structure and material to stimulate human perception, thus helping man and building to find the charm of nature even in an ordinary rural landscape, and to coexist with nature. Source by Archstudio.

Waterside Buddist Shrine
Room – Photo Courtesy of Archstudio
  • Location: Tangshan, Hebei, China
  • Architect: Archstudio
  • Architect in Charge: Han Wenqiang, Jiang Zhao, Li Xiaoming
  • Author: Han Wen-Qiang
  • Structural Design: Zhang Fuhua
  • Water-electricity Design: Zheng Baowei
  • Land Area: about 500m2
  • Building Area: 169m2
  • Construction: 2017.01
  • Photographs: Wang Ning, Jin Weiqi, Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Room – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Interior – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Interior – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Interior – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Tea area – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Tea area – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Tea area – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Tea area – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Bank axis – Photo Courtesy of Archstudio
Waterside Buddist Shrine
Site Plan
Waterside Buddist Shrine
Level 01 Floor Plan
Waterside Buddist Shrine
Roof Floor plan
Waterside Buddist Shrine
Section
Waterside Buddist Shrine
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/05/waterside-buddhist-shrine-archstudio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *