high-rise building

The winning C.F. Møller project is a high-rise building with panoramic garden




high-rise building
Image © C.F. Møller

The high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterizes the architecture. C.F. Møller suggests in the competition proposal that the frame is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.

high-rise building
Image © C.F. Møller

Relief and light
The building’s footprint is in the form of an elliptical shape with facades facing all directions of the compass. Balconies sweep along the tower facade and are connected by the height of thin glass panels that are rhythmically placed along the balconies. The thin horizontal balcony edges and the vertical and sheer glass sheets give the facade a lightness and reflect the light of the place.

high-rise building
Image © C.F. Møller

The glass panels have further integrated lighting that illuminates and highlights the facade – even at night. C.F. Møller suggests that the frame is executed as a hybrid between solid wood and concrete. Concrete is the supporting construction up to the 15th floor at the panoramic garden, above the remaining 7 floors will be framed in solid wood.

high-rise building
Image © C.F. Møller

The facades are covered with undressed wood, which is weather protected by the overlying balconies on each floor. The balconies can be closed and serve as winter gardens with the possibility of growing crops and extend the seasons throughout the year. The residential area has a variety of apartment sizes and thereby create diversity in the residential profile.

high-rise building
Scheme

Focus on social sustainability
The new tower block creates the framework for a new destination and meeting space for the entire area. The building’s ground floor will make room for restaurants and commercial buildings that can be integrated as a part of the sun-drenched square.

high-rise building
Landscape

The outer area of the square will include a generous plant wall and green areas, as well as the panoramic garden; this is all a part of C.F. Møller’s strategy to integrate plants, green areas and ecosystems in the urban landscape. Source by C.F. Møller.

high-rise building
Site Plan
  • Location: Västerås, Sweden
  • Architect: C.F. Møller
  • Project Team: Ola Jonsson, Bo Lidberg, Julia Schütz, Joakim Svahn, Manuel Cespades, Lasse Vilstrup, Anne-Katrine Arrildt och Henrik Hansen
  • Awarding authority: Riksbyggen
  • Prize: 1. Prize in parallel assignment
  • Size: Approx. 15.700 m2
  • Year: 2017
  • Images: Courtesy of C.F. Møller
high-rise building
Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/05/winning-c-f-moller-project-high-rise-building-panoramic-garden.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *