Artist Studio

Artist Studio by Veech X Veech




Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The combination of studio, gallery space and dwelling provides a unique living and working environment for the renowned artist couple Vadim Kosmatschof, sculptor, and Elena Koneff, visual artist.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The core idea of the multifunctional house is to create an exhibition and living space with an extensive sculpture garden at the edge of a far-reaching valley.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The artist-couple’s striking, large-scale works harmonise with the surrounding landscape, the studio with its view over the plain and access to daylight a constant motivation to create further artistic works.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

From the house interior the view through the fully glazed front side falls onto the towering, kinetic sculptures.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The straight-lined architecture profiles restraint, thus accentuating the effect conjured up by the art, both inside and outdoors.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

A system of multiple terraces exploits the different levels of the terrain, creating extra vantage points and space for the sculptures.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The far-flung setting and generous use of glass and transparent materials promote a constant dialogue between building, sculptures and the surrounding landscape.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

This effect is enhanced by the widely overhanging top storey, which accommodates the main part of the living area; it simultaneously reduces the sunrays entering the ground-floor exhibition space and also yields a shielded outside area.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The sculptures in and around the building are showcased differently according to vantage point.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus

The versatility of perspective between inside and out enables the airy building to enter into a dialogue between closed and open space and lets the experience of art and architecture fuse into a cogent totality. Source by Veech X Veech.

Artist Studio
Photo © Vera Subkus
  • Location: Hohe Wand, Austria
  • Architect: Veech X Veech
  • Project Team: Stuart A. Veech, MaschaVeech – Kosmatschof, Peter Mitterer, Joao Passanha, Martin Krcha Consultants: Peter Bauer / WerkraumWienIngenieure
  • Client: Private Commission
  • Site area: 3.620 sqm
  • Building Area: 394 sqm
  • Status: second phase completed 2016
  • Photographs: Vera Subkus, Courtesy of Veech x Veech
Artist Studio
Photo © Vera Subkus
Artist Studio
Photo © Vera Subkus
Artist Studio
Photo © Vera Subkus
Artist Studio
Photo © Vera Subkus
Artist Studio
Photo © Vera Subkus
Artist Studio
Plans

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/06/artist-studio-veech-x-veech.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *