Bałtyk

Bałtyk by MVRDV




Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

Bałtyk appears totally different depending on what side it is approached from. A linear building with a concrete, entirely glass-fronted façade and clearly exposed aggregate grain.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

It Sets apart from its surroundings and is an example of a balanced combination of “old” and “new” architecture in the context of the neighbouring historic building of Concordia Design and the Haven.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

Occupying 16 storeys with an irregular arrangement, and towering over the city centre of Poznań, the building changes its shape depending on the viewing angle.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

This 25,000m² building is divided into 12,000m² office space, 750m² panorama restaurant with a one room hotel, 1350m² retail in the plinth of the building and three levels of underground parking.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

The flexible office space is limited to a depth of seven metres allowing daylight to generously penetrate the workspaces.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

Bałtyk is also a multifunctional building with innovative interior solutions, and scenic terraces offering panoramic views all across the city.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

In addition to business-oriented functions, the building will house catering establishments, a fitness club, and an intimate jazz club on the 16th floor.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

Its close proximity to the reopened Concordia Taste restaurant and Haven square creates social functions that encourage meeting and integrating different communities.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

This results in a form which appears completely different depending on the angle it is approached from. Towards the south, a slope of cascading patios offers outdoor spaces to the users of the building.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode

The façade is floor-to-ceiling glass with vertical louvres of glass fibre concrete softening the impact of the sun without losing the vistas over the city and zoo. Source by MVRDV.

Bałtyk
Photo © Ossip van Duivenbode
  • Location: Poznan, Poland
  • Architect: MVRDV
  • Project Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Fokke Moerel, Roy Sieljes, Anton Wubben, Jaap Baselmans, Doris Goldstein, Maciej Grelewicz, Brygida Zawadzka, Irena Nowacka
  • Co- architects: Natkaniec Olechnicki Architekci
  • Designers: Karol Olechnicki and Paweł Natkaniec
  • Cooperation: Anna Piętocha, Karol Zdanuczyk, Maciej Faber and Michał Zbytniewski
  • Façade: Akon S.C.
  • Designers Façade: Olgierd Rutnicki and Katarzyna Starzecka
  • Cooperation: Michał Ejsmont, Joanna Hoffmann, Piotr Kasperski, Kamila Pierunek and Łukasz Woźniak
  • Mechanical: Termostudio S.C.
  • Designers: Nikodem Frąckowiak, Rafał Pawłowski, Marek Maciejewski, Bartosz Rurek, Marek Skrocki and Dawid Nowak
  • Greenery: Grupa Krajobrazowa
  • Designer Greenery: Monika Łucarz
  • Client: Garvest & Vox Group
  • Site and Program: 25,000 m2 mixed-use tower divided into 12,000m² office space, 750m² panorama restaurant with a one room hotel and 1350m² retail in the plinth
  • Year: 2017
  • Photographs: Ossip van Duivenbode, Courtesy of MVRDV

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/06/baltyk-by-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *