Artenoah Rehau

Miralles Tagliabue EMBT wins competition to design Artenoah Rehau




Artenoah Rehau
Masterplan

Miralles Tagliabue EMBT has been announced as the winner of a two-stage competition to design Artenoah, a biodiversity centre in Rehau, Germany. This competition organized by the Municipality of Rehau, aims to build a centre, which deals with topics related to biodiversity of the Green Belt of the German-Czech border in the district of Neuhausen.

Artenoah Rehau
Landscape Collage

And it’s expected to attract more than 80,000 visitors per year to a district of 70 inhabitants. The project is supported not only by the majority of the city council, but also by its citizens and associations such as the Federal Nature Conservation Agency. Start of construction is planned for 2018.

Artenoah Rehau
Group Intelligence

Artenoah Rehau
The winning design for the biodiversity centre Artenoah, will be built in the middle of a series of highlands. The landscape is defined by dense forests, small urbanizations, agriculture and pasture areas.

Artenoah Rehau
Facade Collage

On a site visit, we watched the birds directed by group intelligence, collecting a flock and overflowing the plateau of the site. We projected the lines of the birds’ movements on the agricultural site of the Wagnersberg and redrew them in our proposal. Starting with these lines we developed a complete concept of a building with outdoor spaces and achieve a complete integration into the landscape.

Artenoah Rehau
Exterior View

After climbing up the hill, you will first meet the restaurant with the famous Franconian food, which offers views to the nature park Fichtelgebirge from its terrace. From the foyer of the building, you will enter the exhibition area by crossing a kaleidoscope, introducing the visitors into a world of biodiversity.

Artenoah Rehau
Interior View

The building follows an ecological concept, which will be part of the exhibition. The building volume is compact, orientated to the south and follows the 2000-year-old scheme of the ‘sun house’ by Socrates. A green roof integrates the building in the landscape and invites the visitors to climb up and discover the sculptural approach of the building.

Artenoah Rehau
Wall Sections

The goal of our project is to focus on the biological diversity and to bring it together with the socio-cultural values. This point brings us back to the initial concept, the group intelligence in different habitats, which we found by observing the birds flow over the plateau. Source by Miralles Tagliabue EMBT.

Artenoah Rehau
Ground Floor
  • Location: Rehau, Germany
  • Architect: Miralles Tagliabue EMBT
  • Project Director: Stefan Geenen
  • Project Team: Nil Corominas, Riccardo Radica, Fabrizio Tanchis, Gabriele Rotelli
  • Engineering & sustainability: BOLLINGER+GROHMANN
  • Client: Municipality of Rehau
  • Gross floor area: 81.000 sqm
  • Year: 2017
  • Images: Courtesy of Miralles Tagliabue EMBT
Artenoah Rehau
Elevation
Artenoah Rehau
Elevation
Artenoah Rehau
Elevation
Artenoah Rehau
Sections
Artenoah Rehau
Details
Artenoah Rehau
Details
Artenoah Rehau
Details
Artenoah Rehau
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/06/miralles-tagliabue-embt-wins-competition-design-artenoah-rehau.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *