Salt

Salt by MVRDV




Salt
Image © MVRD

The building forms part of Amsterdam’s port redevelopment Minervahaven, contributing to its ambition to become a new creative hub. Salt is five levels high and a 30m x 30m x 20m cube-shaped building with distinct concrete frames stacked on top of each other. The concrete frames house a variety of different windows permeating the façade to keep the individuality of each 5m x 4m unit.

Salt
Image © MVRD

Windows are arranged in a random order so that the buildings’ distinct glass and concrete façade offers a different view depending on what side it is approached from. The interior of the building follows the demands of creative companies for large, roughly finished, loft-like spaces: no hung ceilings, exposed materials such as concrete, aluminium and steel, and flexible floorplans. A solar roof means that the building will generate some of its energy, whilst parking is located inside the plinth.

Salt
Image © MVRD

All of the building’s flexible loft-style working spaces are offered as rental spaces that can either consist of a whole floor or dived into smaller units. A private roof garden introduces a social gathering space at the south facade of the building while the full height lobby space with its grand cascading stairs connects the various levels vertically. MVRDV was commissioned to design Salt by NIC Building Ambitions and the project completion date is set for January 2018. Source by MVRD.

Salt
Image © MVRD
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Architect: MVRDV
  • Project Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Frans de Witte, Gijs Rikken, Guido Boeters, Arjen Ketting, Ivo Hoppers and Victor Perez Equiluz
  • Project managers: Firmus Vastgoed and Bulters & Bulters
  • Contractor: Barten Groep
  • Structural Engineer: Ikaabee
  • MEP Engineer: Denned
  • MEP advisor: Hamel Regeltechniek
  • Client: NIC Building Ambitions
  • Program: 3,700 m2 offices and parking
  • Images: DPI.nl, Courtesy of MVRD
Salt
Concept
Salt
Plans

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/07/salt-by-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *