SD in Cesena

SD in Cesena by tisellistudioarchitetti




SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

Building for 28 residential units, the first phase of an intervention which expects the realization of two buildings.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

The aim of the project was to revitalize a dismissed industrial area with a residential building.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

The challenge was to work within the parameters of good design and a low budget to provide the city with quality architecture while respecting the commercial space requirements of the client.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

The resulting project provides a substantial architectural impact with respect to the smaller buildings of the area that are characterized by a broad range of building styles.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

The decision to use a traditional structure allowed the architects to focus their design energy on the details and the finances on finishing material, which afforded the pursuit of innovative design.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

The complex characteristics of the site required a comprehensive and functional solution, taking into account the slope of the lot. The resulting building is composed of superimposed layers, developed longitudinally.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

Each ‘layer’ has a specific designated use: the first level is reserved for parking, the second level contains more parking in addition to outside living space, and the remaining levels are dedicated to the 28 residential units.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

A system of ramps and pedestrian walkways unifies the structure and provides pedestrian and vehicular access to all levels. The elevation integrates with the surrounding area while maintaining a strong architectural identity.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

Wide balconies run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the structure while providing access to the rear residential units.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti

As a play on depth, two bands enclose the structure in a unique graphic gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building. Source and photos, Courtesy of tisellistudioarchitetti.

SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti
SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti
SD in Cesena
Photo Courtesy of tisellistudioarchitetti
SD in Cesena
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/07/sd-cesena-tisellistudioarchitetti.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *