Tara Theatre

Tara Theatre by Aedas wins New London Awards 2017




Tara Theatre
Photo © Philip Vile

Designed by Aedas Arts Team, Tara Theatre in London, UK is the winner of the Culture & Community Category for Built Projects at the New London Awards 2017, beating fierce competition. The project will be showcased along with other winning schemes at the New London Architecture Building Centre from Friday 21 July until Wednesday 4 October.

Tara Theatre
Photo © Philip Vile

Executive Director Julian Middleton designed Tara Theatre as the new state-of-the-art home for the acclaimed Tara Arts, the oldest multicultural theatre company in the UK. Reopened in 2016, the new incarnation fuses the global and the local, creating an inspirational space for the country’s first cross-cultural theatre to create art from the dialogue between East and West.

Tara Theatre
Photo © Philip Vile

Oriental elements were integrated into the design to pay homage to the history of the theatre being Asian-led and owned – and to express the unique identity of Tara Arts in the English theatre landscape. The motif of the Banyan Tree refers to India’s ‘tree of life’ – and the shade it offers a place to meet as a focus of community life. ‘Tara’s Tree’ wraps around the façade. It invites audiences into the theatre to hear and share stories, whilst externally providing a lively and engaging urban marker.

Tara Theatre
Photo © Philip Vile

Tara Theatre features a superbly equipped and flexible auditorium with a doubled capacity of 100 seats, a new fully soundproof rehearsal room and other supporting facilities to fulfil the contemporary needs of performances and audiences. The performance space features an adaptable earth floor to offer an original, alternative surface as well as to give a tangible expression of Asian culture in London.

Tara Theatre
Photo © Philip Vile

7,500 original bricks from the demolition were reclaimed and reused in the new auditorium, whilst materials were sourced locally wherever possible. The ‘Tara’s Tree’ on the façade is composed of 96% recycled ash. The internal spaces enjoy plentiful natural light with glare control by colourful window blinds. Unusual for a performance space, the main auditorium can be naturally lit through the high level windows. Source and photos, Courtesy of Aedas.

Tara Theatre
Site Plan
Tara Theatre
Before & After Elevations
Tara Theatre
Elevation
Tara Theatre
Plan
Tara Theatre
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/07/tara-theatre-aedas-wins-new-london-awards-2017.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *