The Tetrisception

The Tetrisception by Renesa Architecture




The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

An old dilapidated residential structure has been carefully transformed into a pre-school- where the colourful tetris-ized facade ideology along with open learning environment enables children to interpret the flexible space and use it as they see fit.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

Questioning the idea of traditionally designed pre-nursery schools where learning is restricted to just four walls to hamper the holistic growth.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

Renesa Architecture Studio went through an intense design scheme scan on the required elements which would force a reaction out of a young kid , hence came up with a design mapping of all the games the kids would play in that age group.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

Finally reaching to a stage where the Tetris game could be clubbed with the architecture of the skinning of the area. The old dilapidated structure needed a layered outlook with the Tetris design elements adding the right color and volume to the architecture as well as the minds of the little ones.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

Playing Tetris on the facade creates an everlasting impression on the minds of the parents as well as their kids and hence the learning for the kid starts as soon as one enters from outside and slowly taking that learning process inside the complex too.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

The existing building’s structure was modified structurally in order to create more space and ventilation for the required classrooms and common areas. The walls were shifted in accordance to the allowable bandwidth of the existing building and was later joined into the external Tetris-ized layer wall in order to keep the structure strength intact.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

The strategic and consistent use of color establishes a stimulating and playful identity for the campus, acting as a visual connective tissue throughout the children’s daily experience. A running gradient of colors on the tetris-ized facade creates a value-addition to the already playful facade.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

The Architecture was simplified to engage and be free of clutter to ease the interaction between the built environment and the natural surroundings. Due to cost and major structural constraints the existing building frame and shell were left intact though exceptions were made to create additional links between interior and exterior spaces and to highlight the main concept of learning through built ideology.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

Within this predefined framework, playful architectural interventions occurred(tetris architectural brick volumes) at the children’s scale, creating reading nooks between classrooms, formal/impromptu seating areas and sculpted terrain.
In order to provide three decent sized classrooms with a big discovery room(hall) along with the playground and sand pit arena helped RENESA studio find the right structural changes in the existing building and provide the right social environment that supports constructivist educational philosophies and pedagogies.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav

The world keeps changing … The ways of communicating, of learning, of moving evolve … Education is not far behind. It responds to this continuous movement of transformations. Architecture must accompany them; Create spaces conducive to education, spaces capable of transmitting emotions, generating belonging, and facilitating learning in its most natural and simple form. Source by Renesa Architecture.

The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
  • Location: New Delhi, India
  • Architect: Renesa Architecture
  • Concept Design Head: Sanchit Arora
  • Interior Designer: Vandana Arora
  • Studio Technica: Virender Singh
  • Architecture Intern: Manav Dang
  • Studio In-charge: Dharminder Kumar
  • Site Contractor: Mr. Umesh Mehta
  • Lighting: White Lighting Solutions
  • Structural Consultant: Devender Damle
  • Client: Mr. Nirmal Jain
  • Area: 4550 sq ft Built up
  • Year: 2017
  • Photographs: Vibhor Yadav, Courtesy of Renesa Architecture
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Photo © Vibhor Yadav
The Tetrisception
Ground Floor Plan
The Tetrisception
First Floor Plan
The Tetrisception
Sketch

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/07/tetrisception-renesa-architecture.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *