The Silo

The Silo by COBE




The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

The Silo is part of the transformation of Copenhagen’s Nordhavn (North Harbour) – a vast post-industrial development, currently being transformed into a new city district.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

Designed by Danish architects COBE with clients Klaus Kastbjerg and NRE Denmark, a 17-storey former grain silo and the largest industrial building in the area has been transformed into “The Silo”, housing residential apartments and public functions.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

In order to bring The Silo’s industrial concrete facade up to current standards, the exterior of the existing silo has been reclad, while the interior has been preserved as raw and untouched as possible.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

An angular faceted exterior facade made of galvanized steel has been installed to serve as a limate shield. This has allowed the building’s characteristic slender tall shape to be maintained.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE, says: “We wanted to retain the spirit of The Silo as much as possible – both in terms of its monolithic exterior and majestic concrete interior, by simply draping it with a new overcoat.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

The aim was to transform it from the inside out in such a way that its new inhabitants and the surrounding urban life would highlight the structure’s identity and heritage. Hence, the use of galvanized steel for the facade, which patinates in a raw way and retains the original harbour character and material feel, lending a roughness and raw beauty to the area, as in its industrial past.”

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

The spatial variation within the original silo is immense due to the various functions of storing and handling grain, creating space for 38 unique apartments. Single and multi-level apartments range from 106 m2 to 401 m2 in size, with floor heights of up to 7 meters.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

All apartments have panoramic, floor-to-ceiling windows and balconies, and several have been preserved in raw concrete. The window frames are hidden on the outside of the existing concrete walls, offering expansive views of the city skyline and the Oresund coast.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

A mix of private and public functions
Both the top and lower levels have public access. The top floor consists of a mirrored glass box housing a public restaurant with a 360-degree view of the city and the sea. The glass facade mirrors the surroundings in the daytime, and at night it is reminiscent of a lantern. The ground floor is designed as a flexible event space.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST

The Silo was completed in May 2017, when its first residents moved in. The remaining residents will move in during the next couple of months, and the restaurant on the top floor is due to open later this year. CPH City & Port Development is currently showing an exhibition on the ground floor of the building on the future development plans for Nordhavn, also created by COBE. Source by COBE.

The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
  • Location: Nordhavnen, Copenhagen, Denmark
  • Architect: COBE
  • Project Team: Dan Stubbergaard, Caroline Nagel, Eik Bjerregaard, Greta Tiedje, Claes Nilsson, Ted Schaumann, Navid Christensen, Alexander Ejsing, Rune Boserup, Liv Moodie, Johanne Holmsberg, Sune Mogensen, Anis Souissi, Morten Andersen, Matti Hein Nørgaard, Bart Smets, Milan Milenkovski, Iben Marie Borbye Pedersen, Antonia Szabo, Adam Wicherek, Caroline Henke, Emil Scharnweber, Emre Senoglu, Kaisa Lillemets, Milda Naujalyte, Elin Parry, Javier Hernani, Nika Koraca, Andrea Di Pompeo
  • Collaborators: Balslev, Wessberg, NRE Danmark
  • Client: Klaus Kastbjerg and NRE Danmark
  • Size: 10,000 m2
  • Status: Commissioned in 2013, completed in 2017
  • Photographs: Rasmus Hjortshøj – COAST, Courtesy of COBE
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
Photo © Rasmus Hjortshøj – COAST
The Silo
6th Floor Plan
The Silo
9-10th Floor Plan
The Silo
13-14th Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/07/the-silo-by-cobe.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *