Energy Storage Centre

Breaking ground for Energy Storage Centre by LAVA and Wenzel+Wenzel




Energy Storage Centre
Photo © LAVA

A new energy storage tower for Stadtwerke Heidelberg (SWH) in Heidelberg, Germany has broken ground. “LAVA’s design will transform the new water tank, a cylindrical-shaped storage centre, into a dynamic sculpture, a city icon, a knowledge hub on sustainable energy, fully accessible to the public, a strong symbol of the transition towards renewables,” said Tobias Wallisser, director of LAVA.

Energy Storage Centre
Photo © LAVA

Stadtwerke Heidelberg (SWH) operates an extensive regional heating network and is building the new heating storage Tower and Park due for completion by mid 2019. Energy created by solar and wind will be used to heat up the water and sell it as heat energy. “This ‘knowledge store’ will replace a previous gas tank, a symbol of energy policy in the 1950s. Formally and geometrically the new water tank will not be much different from its predecessor.” say Mr Wallisser.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

“Our task was to transform a big heavy industrial tank into a dynamic object. Since we won the competition a lot of engineering (wind tunnel testing, solar analysis and structural testing) has been executed to ensure that the design is optimised in regards to views, material distribution, solar gains and comfort level on the terraces” added Mr Wallisser.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

Tower
The transformation of the tank involves a multi-layered facade structure inspired by the geometries of nature. An inner shell, an insulating layer of mineral wool panels of different shades of blue, wraps the building. A spiral helix staircase positioned around the cylinder continues the “energy loops” circling the structure rising dramatically up the facade to the top.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

A cable network arranged between the annular supports forms the outer façade layer and gives depth and a varied, dynamic appearance. Approximately 11,000 diamond-shaped plates of stainless steel are hooked with an ingenious connection to this steel network, allowing them to rotate horizontally up to 45 degrees in the wind.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

“This number of plates matches the number of households supplied with energy by the network,” said Wallisser, “a visual signifier of the impact new technology can make.” This dynamic envelope glimmers in sunlight, while gentle waves of light and motion glide across the surface. The complex interplay of movement, light and shadow is generated by sun and wind, with no additional energy or complicated technology required.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

At night, the inner envelope is illuminated dynamically by low-energy LED luminaires in blue, green and white, mounted below the stairs. This colour play also signals the filling up or emptying of the water storage tank, making clearly visible the processes inside the tower. Two elevators take visitors to the roof-level event spaces, bistro and terraces offering panoramic views.

Energy Storage Centre
Image © LAVA

Park
It was also important to bring all the elements of the site into one coherent plan. LAVA chose differently sized annular elements in different orientations, differently inclined ‘energy loops’, which continue from the park landscape to the façade of the store. And every element is multifunctional – the park becomes a threedimensional structure, the energy storage becomes a view and experience space, escape stairs are vertical knowledge promenades, and elevators are a journey with a view of the city. Source by LAVA

Energy Storage Centre
Image © LAVA

Location: Heidelberg, Germany
General Planners: LAVA and Wenzel+Wenzel
Project Team LAVA: Tobias Wallisser, Alexander Rieck, Chris Bosse with Christian Tschersich, Christina Ciardullo, Courtney Jones, Anastasyia Vitusevych, Roger Winkler
Project Team Wenzel+Wenzel: Matias Wenzel, Reinhold Blersch, Diane Gramb-Lang
Competition Team: Julian Fahrenkamp, Angelika Hermann
Structure: Schlaich Bergermann sbp, Stuttgart (Knut Stockhusen, Rudolf Bergermann, Jörg Mühlberger, Daniel Gebreiter)
Landscape Design: A24 Landschaft Berlin (Steffan Robel, Maren Jeschke, Daniel Angulo-Garcia
Climate engineering: Transsolar, Stuttgart
Kinetic facade: WHITEvoid, Berlin
Facades: Priedemann GmbH, Berlin
MEP: IBH, Frankfurt
Building physics: CAPE, Esslingen
Client: Stadtwerke Heidelberg (SWH)
Size: Diameter 25m; Height 56m; Capacity 19,500m³/40MW); Total park site 10.000m2
Status: Breaking ground 2017; completion due mid 2019
Images: Courtesy of LAVA

Energy Storage Centre
Site Plan
Energy Storage Centre
Plan Event
Energy Storage Centre
Plan Ground
Energy Storage Centre
Mezzanine Plan
Energy Storage Centre
Roof plan
Energy Storage Centre
Section
Energy Storage Centre
Image © LAVA
Scheme

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/08/breaking-ground-energy-storage-centre-lava-wenzelwenzel.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *