Unilever Headquarters

Unilever Headquarters by Aedas




Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

Aedas-designed Unilever Headquarters in Indonesia inaugurates. It is located in the BSD Green Office Park, the country’s first green office district which was also materplanned by Aedas. This new Unilever Indonesia office houses all employees from four separate offices in Jakarta under one roof.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

Aedas architectural and interior designs embody the global company’s vision, values and European heritage within the Indonesian context. The new building is designed with the concept to support the spirit of community, collaboration, engagement and agility.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

Referenced to the traditional village planning in Indonesia, it has a ‘square’, ‘main roads’, and ‘streets’ to create a sense of community. The planning is focused on engaging group and individual work into zones to induce collaboration while maintaining privacy.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

The top four floors are office spaces with break-out areas; while the ground floor is dedicated to public and shared facilities. Surrounding the central, light-filled atrium that serves as a large event space are common facilities including a mosque, staff dining area, day care centre, fitness centre, beauty salon and multi-purpose hall.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

All community spaces are well connected to encourage interaction and embrace diversity. Indonesian batik fabrics, recycled teak timber, furniture and imagery of Indonesia used throughout the headquarters create a sense of place. The building curtain wall system maximises daylight penetration. The façade is clad with grey aluminum blade louvers of varying depth to provide shading and reduce heat gain.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

There are no enclosed offices in order to provide best access to natural light and views for all staff. Enclosed meeting rooms are placed around the core. The indentations on the facade create indoor and outdoor green pockets. Each of the four building wings are connected by piazzas which are located where the building is indented.

Unilever Headquarters
Photo Courtesy of Aedas

There are also outdoor landscaped decks and rooftop for staff and guests to enjoy. This is a uniquely Indonesia headquarters building that incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design. Source by Aedas.

Unilever Headquarters
Section
  • Location: Jakarta, Indonesia
  • Architect: Aedas
  • Interior Designer: Aedas Interiors
  • Project Director: Kevin Jose
  • Project Design Director (Architecture): Steven Thor
  • Project Design Director (Interior): Steven Shaw
  • Graphic and Signage Designer: Aedas
  • Client: PT. Unilever Indonesia
  • Gross Floor Area: 50,477 sqm
  • Completion Year: 2017
  • Photographs: Courtesy of Aedas
Unilever Headquarters
Ground Floor Plan
Unilever Headquarters
First Floor Plan
Unilever Headquarters
Second Floor Plan
Unilever Headquarters
Third Floor Plan
Unilever Headquarters
Fourth Floor Plan
Unilever Headquarters
Connected Experience Zones
Unilever Headquarters
Green Pockets
Unilever Headquarters
Sketch

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/08/unilever-headquarters-aedas.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *