Helvetia headquarters

Extension of Helvetia headquarters by Herzog & de Meuron




Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The head office of Helvetia insurance is located on top of the Girtannersberg, raised above the town of St. Gallen, and in the vicinity of other large building complexes.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The west wing is the last stage of the competition which Herzog & de Meuron won in 1989 and consists of four structures docked onto the ends of each wing of the existing cruciform complex erected in the 1970s. Three of these extensions were completed between 2000 and 2004. Plans for the extension to the west were taken up again in 2013 with completion scheduled for early 2017.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The extensions by Herzog & de Meuron of the existing cruciform complex are designed to create a functional and contextual organism arranged around four distinctly different courtyards. The buildings added on to the end of the existing cruciform arms each vary in size and structural system in response to the respective topographic and urban context.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The new buildings, their height following the incline of the slope, are laid out to form distinctly different courtyards: the court to the north with the front building closes off the cross facing the mountain and is oriented toward the park; the east court with two elongated parallel buildings faces the city; the west court with the existing building and the south court at the main entrance with adjoining restaurant and cafeteria are oriented toward the entrance side of the premises.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The new building to the west forms the main entrance to the Helvetia Insurance building complex. Its significance is underscored by the structural design: the four-story office building, resting on two mighty cones, creates a spacious covered forecourt in front of the entrance.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The two cones blend into the sloping topography, establishing a link between the street-level entrance and the restaurant facilities with a garden on the floor below. The small cone to the north accommodates a conference room on the lower level.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet

The large cone with offices rising above is truncated. The two-story space accommodates the new cafeteria, providing a unique location within the head office of Helvetia, which is open to staff all day long. Source by Herzog & de Meuron.

Helvetia headquarters
Photo © Damian Poffet
  • Location: West Wing, St. Gallen, Switzerland
  • Architect: Herzog & de Meuron
  • Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron
  • Project Architects: Erich Diserens (Associate), Anna Fuchs
  • Project Team: Lukas Kupfer, Patrik Linggi, Corinna Menn, Julio Muñoz, Julia Schott
  • Client: Helvetia Versicherungen, St. Gallen, Switzerland
  • Photographs: Damian Poffet, Courtesy of Helvetia

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/09/extension-helvetia-headquarters-herzog-de-meuron.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *