Louis de Vion school group

Louis de Vion school group in Montévrain by Vincent Parreira Atelier Architecture




Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Once across the threshold of this school complex near Paris delivered by the architect Vincent Parreira, the child enters a non-standard world, one that evokes the troglodyte houses, vernacular architecture… or a pupil’s escape.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

In the 21st century metropolises, as urbanization has continued to expand, there are still some areas that have remained virgin territory. The site chosen for building the school was such a case. At the time of the competition, it was an empty lot bordered by vast farming concerns, the famous caricature that seemed a thing of the past, the “beet fields” that saw new towns and housing projects popping up during the post war boom decades.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

In a context with vague outlines, the building takes up its position, organized to form a little miniature town, a school hamlet. It extends along a narrow little pedestrian street, forming a continuous built front, but fragmented into several volumes and providing access to the various parts of the program: primary school, leisure center, and caretaker’s lodge.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

The primary school section of the building is endowed with transparencies, organizing views toward the courtyard and the city. A parking area is also included in the program, skillfully integrated into the whole. A hub and landscaped area ensure the soft transition between the playground and the parking area.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Unlike this open part, the nursery school is organized around a patio presenting a stable world, deliberately closed in on itself, forgetting the city surrounding it. The activity center and the canteen form a large transversal pivot between these two school ages.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Leveraging the contrast between the large smooth white concrete surfaces and the textured grayed wood arranged in a diamond-shape motif in relief, the architectural, style of Louis de Vion has proved disconcerting to some, as have the rare openings to the exterior, often limited to moucharabiehs pierced through the concrete walls where this same diamond motif has been employed.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

The entry halls of the two schools, identified by their vaulted ceilings, do not resemble the usual solemn entry halls found in temples of education. In fact, they look more like troglodyte houses and vernacular architecture − in word, like somewhere else − evoking the possibility of a Greek island or of a school vacation trip.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Raw is the preferred state of walls in the building, in the classrooms, the rough walls, create a feeling of closeness with the material that is tempered by the patio, a microcosm inside the larger world of the schoolhouse, or the one of the city, which can be perceived through the diamond shaped openings.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Filtered by the moucharabiehs, framed by the wood awnings, colored through the large skylights in the dining areas, piercing through the fracture supporting the footbridge linking the primary school with the activity center, the play of light reaches into the furthest corners of the institution. The technical “emergences” are hidden in the volumes clad in wood; the same pre-patinated wood cladding employed on all wood elements.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly

Wherever possible, part of the volume of the emergences has been reallocated to the students, as with the dormitories for example, or the doubling of the ceiling height, challenging them with new spatial experiences. Once past the threshold, the child comes out of his family cocoon to enter an elsewhere. Source by Vincent Parreira Atelier Architecture.

Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
  • Location: 31 avenue de la Société des Nations, 77144 Montévrain, France
  • Architect: Vincent Parreira Atelier Architecture (AAVP)
  • Environmental consultant: Ingérop
  • Structure consultant: DVVD
  • Fluids consultant: LBE
  • VRD: Ateve
  • Economy: 12 Eco
  • Acoustic consultant: Altia
  • Landscape design: Atelier Roberta
  • Client: Town of Montévrain
  • Client representative: Aménagement 77
  • Cost: 11,3 exc VAT
  • Floor area: 5 187 m2
  • Completed: 2016
  • Photographs: Luc Boegly, Courtesy of Vincent Parreira Atelier Architecture (AAVP)
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Photo © Luc Boegly
Louis de Vion school group
Axo
Louis de Vion school group
Site Plan
Louis de Vion school group
Ground Floor Plan
Louis de Vion school group
First Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/09/louis-de-vion-school-group-montevrain-vincent-parreira-atelier-architecture.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *